ZA BODOČE BRUCE: Vas zanima študij humanistike na sončni strani Slovenije?

Koper

Humanistične vsebine, znanje in dogodki so doma na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. V središču Kopra se nahaja fakulteta, ki slovi po raznolikih študijskih programih, prodornih profesorjih in študentih, željnih znanja, praktičnih vsebin in osebnega ter kariernega razvoja. Študentje spoznavajo in raziskujejo družbe, okolje iz preteklosti, da razumejo in vrednotijo sedanjost in se pripravijo na izzive v prihodnosti. Zdi se, da so v zahtevnih časih, v katerih smo se znašli, taka znanja še posebej dobrodošla. Pomembna je kritičnost in razgledanost mladih, da prepoznajo probleme sodobne družbe in okolja, da se so njih opredelijo in iščejo primerne rešitve za dobro čisto vseh.

Kaj lahko izberem pri vas?

Brucem, študentom prvih letnikov, ponujamo enopredmetne in dvopredmetne študijske programe. Enopredmetni so sestavljeni iz ene smeri, dvopredmetni pa iz kombinacije dveh smeri.

smer angleščina-slovenščina

smer angleščina-francoščina          

smer angleščina-italijanščina          

smer angleščina-kitajščina

Ker čas neusmiljeno hiti je prav, da bodočim študentom povemo, da smo na fakulteti poskrbeli tudi za nadaljnji študij na drugi in tretji stopnji. Magistrski študijski programi (druga stopnja), ki jih izvajamo, so: Arheološka dediščina Sredozemlja, Geografija, Italijanistika, Jezikovno posredovanje in prevajanje, Komuniciranje in mediji, Kulturni študiji in antropologija, Zgodovina, in pedagoški programi: Geografija (dvopredmetni pedagoški), Zgodovina (dvopredmetni pedagoški), Slovenistika (pedagoški), Italijanistika (pedagoški).

Ponujate kakšne novosti v naslednjem letu?

Z veseljem sporočamo, da bodo v naslednjem študijskem letu tri pomembne novosti, ki so omenjene pri prejšnjem vprašanju.

Prvič lahko študentje izberejo smer angleščina in kitajščina na študijskem programu Medkulturno jezikovno posredovanje. Nova pa sta tudi dvopredmetna programa v slovenskem in angleškem jeziku, Antropologija ter Kulturna dediščina.

Vsebine za posamezno smer so objavljene na spletni strani: https://www.fhs.upr.si/sl/studij/1-stopnja.

Ali je humanistika uporabna?

Seveda! Humanistika odgovarja na dve zelo pomembni vprašanji – kdo smo in kakšna je naša vloga pri oblikovanju temeljev za prihodnost. Sodi med najstarejše znanosti in obstaja že več tisočletij. Humanistične vede so, tako kot naravoslovne, temeljna raziskovalna področja, ki morajo biti v družbi enakovredno zastopana in jih moramo neprestano razvijati. Brez raziskovanja in poznavanja družbe, kulture, zgodovine, dediščine, okolijskih procesov in sprememb, bi izgubili svojo identiteto in ne bi poznali svojih potencialov.  

Ali dobimo kaj praktičnih izkušenj?

Ko pišemo življenjepis, je vedno dobrodošlo, da zapišemo svoje izkušnje. Kaj pa, če jih nimamo? Ni panike, pravijo študentje UP FHŠ-ja. Zakaj? Ker med študijem pridobijo veliko izkušenj, saj lahko sodelujejo pri številnih projektih, ki prinesejo dragocene izkušnje in nova spoznanja. Sem sodijo projekti Po kreativni poti do praktičnega znanja, ki povezujejo študente, fakulteto ter zavode, podjetja in društva. Mladi dobijo neposreden stik z delodajalci.

Odlično sodelujemo z institucijami, ki študentom prinašajo praktična znanja: Park Škocjanske jame, Arheološki park Simonov zaliv, Pokrajinski muzej Koper, Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, RTV Slovenija, Inštitut za novejšo zgodovino, Slovenski etnografski muzej in še bi lahko naštevali.

Znanci so povedali, da so šli na študijsko izmenjavo v tujino. Ali jo tudi UP FHŠ omogoča?

Naj pomirimo vse ljubitelje tujine. Fakulteta omogoča tudi mednarodno sodelovanje in študij v tujini z Erasmus in Ceepus sporazumi. Študentom so odprte poti v veliko držav po Evropi. Prav vsi se vrnejo z bogatimi izkušnjami, lepimi spomini, vtisi in novimi prijateljstvi, ki trajajo za vedno.

Kaj bo s službo po končanem študiju?

Potrebe na trgu dela so velike. Pomembno je, da imajo študente naučimo samostojnosti, prilagodljivosti, skupinskega dela, jih opremimo s praktičnimi izkušnjami in povežemo z delodajalci. Naši diplomanti so zaposleni v arhivih, muzejih, občinskih upravah, zavodih, konzulatih, tudi šolah, mnogi stopijo na pot samostojnega podjetništva.

Kaj pa študentsko življenje?

Morje, prijetne temperature, sproščenost in odprtost Primorcev že kar kličejo po nepozabni študentski izkušnji. Zakaj ne bi združili prijetno s koristnim? V slovenski Istri je poskrbljeno za avtobusni in železniški prevoz, na voljo so parkirišča, ponudniki študentske prehrane, stanovanja, sobe, študentski domovi.

Kje lahko pridobim še dodatne informacije?

Pred vpisom si vsak bruc želi informacije o študiju. Vabljeni na naše informativne dogodke, ki bodo 17. in 18. februarja 2023, od 9.00 naprej, v živo na fakultetah UP. Na naši spletni strani dobite vse informacije, poleg tega se lahko obrnete na referat, kjer vam bodo strokovne sodelavke z veseljem pomagale.