ZA KATERI SPOL SE ODLOČITI PRI NABAVI PSA? Takšne karakteristike imajo samci oz. samice

Trendi

Glede lajajočih kosmatincev velikokrat pravijo, da si je priporočljivo izbrati en ali drug spol pasjega prijatelja, torej psa ali pa psico. Slednjo naj bi na primer bilo lažje vzgajati kot psa. V nadaljevanju sledijo dejanske razlike med psicami in psi, ki jih predstavila Colleen Demling Riley, specializirana trenerka za preučevanje vedenja psov.

Morda vas bo presenetilo, da je marsikaj odvisno predvsem od same pasme, vzgoje in okolja, v katerem pes odrašča (enako kot pri otrocih), ne pa toliko od razlik v spolu. Torej, kaj je res in kaj ne in kakšne so dejanske razlike med psi in psicami? To, da bi bile psice bolj nežne in učljive, psi pa bolj zaščitniški, torej lahko že na samem začetku ovržemo.

Velikost in teža nista nujno faktor za ugotavljanje razlik med spoloma

Kot trdi omenjena trenerka, je velikost pri večini pasem zamerljiva razlika, vsaj pri večini psov. Psi so dejansko večji kot psic, toda ta faktor, ki se nanaša na zunanjost, ni ključen pri ugotavljanju, katerega spola je kakšen pes. Rileyjeva izpostavlja, da je pri yorkshirskih terierjih razlika med psi in psicami v kilogramih recimo manj kot kilogram, pri pasmi velika nemška doga pa je razlika med enimi in drugimi lahko tudi do petnajst kilogramov. V grobem torej ne moremo trditi, da se psi in psice, vsaj vse pasme, razlikujejo po velikosti in sami teži tako zelo, da lahko ocenimo že na prvi pogled, ali je pes pes ali psica, Reader's Digest.

Psice odraščajo hitreje kot psi

Različne psihološke raziskave so v preteklosti že zajele raziskovanje deklet in fantov, in prišle do zaključka, da ženske odrastejo hitreje kot fantje – predvsem s psihološkega vidika. Podobno je tudi pri psih. Rileyjeva pravi, da psice dosežejo puberteto in odraslo težo hitreje kot psi, kar bi lahko kazalo na to, da odraščajo hitreje. Seveda pa na psih niso potekale dejanske psihološke raziskave, ki bi to docela dokazale. Kot poudarja Rileyjeva, to tudi ne pomeni, da so psice pametnejše od psov, temveč so v raziskavah dokazali to, da so psice sposobne dlje časa držati osredotočenost na eno nalogo in ne izgubijo koncentracije, kot pes enake starosti.

Psi imajo nos za ljubezen

Razlika med psi in psicami naj bi bila ta, in to mnoge najbolj preseneča, da psi, bolj kot psice, radi ovohavajo okoli, lažje zaznajo določene vonjave, hkrati pa takoj zavohajo tudi občutja ljudi. Tovrstne raziskave, kot trdi Liz Claflin, še ena strokovnjakinja na področju preučevanja vedenja psov, niso šle v globine raziskovanja, so pa do sedaj strokovnjaki bojda ugotovili, in to prepisujejo splošnemu pasjemu nagonu in pretekli reji, da imajo psi zelo bolj izrazito potrebo po ovohavanju kot psice. To lastniki lahko vidijo že ob kratkem sprehodu. Pes je navadno tisti, ki ovohava psico, psica pa je tista, ki se mu, tako rekoč, po besedah Claflineve, prepusti.

Psice imajo poseben temperament

Ameriško združenje veterinarjev (AVMA) je ugotovilo še eno razliko med psi in psicami. Ponovno poudarjamo, da tovrstne raziskave niso bile vezane in niso vključevale psihološkega efekta pri psih, temveč samo fizikalne. Tako so na primer ugotovili, da so pri psicah, ki niso bile sterilizirane, zaznane spremembe v obnašanju znotraj 21-28 dnevnega cikla, ki ga je posamezna psica imela. Takrat naj bi se psice raje umaknile zase, niso bile tako zelo naklonjene božanju in sami pozornosti, vse to pa so prepisali bolečinam v telesu. Kot smo dejali, v podrobnosti raziskave niso šle.

To, ali je naša psica ali pes, zaščitniška, prepirljiva, predana ali opisana s kakršnim koli drugim pridevnikom, je, kot smo dejali, predvsem odvisno, v prvi vrsti od same pasme, rejcev, nato pa od naše vzgoje, okolja, v katerem ga vzgajamo, in od šolanja ter časa, ki ga svojemu psu namenimo. Laično lahko dodamo, da je nekoliko resnice tudi v reku: "Kakršen lastnik, takšen pes". Tega se premalokrat zavedamo. In slednje ni odvisno od tega, ali imamo samičko ali samca, temveč zgolj in samo od našega karakterja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .11. 2022 ob  13: 53
Smisel za humor je odraz inteligence.
manemebasat |  14 .11. 2022 ob  02: 01
-2
Ma kaksnega psa, macka!! Macek ne bo nikoli pokazal policajem kje imam skrito travo.
siviovcar |  13 .11. 2022 ob  15: 47
Spet ta Amerika. Kaj v Sloveniji ni nobenega ,ki bi povedal kaj o psihjQuery112309074564971493932_1668350770458?