Za Palestince Izrael "edini osumljenec" za smrt Arafata

Svet

Izrael je "edini osumljenec" za smrt nekdanjega palestinskega predsednika Jaserja Arafata, so danes poudarili palestinski preiskovalci. Ob tem so napovedali "temeljito preiskavo za ugotavljanje in potrditev vseh podrobnosti in vseh elementov v primeru".

"Pravimo, da je Izrael glavni in edini osumljenec v primeru umora Jaserja Arafata," je izpostavil vodja palestinske preiskave Tavfik Tiravi na novinarski konferenci v Ramali.

Kot je poudaril Tiravi, so palestinski preiskovalci preučili ugotovitve švicarskih znanstvenikov, ki so jih uradno objavili v četrtek. Poročilo ugotavlja, da je bil Arafat zastrupljen s polonijem, strokovnjaki pa ob tem nimajo dokaza, da je zaradi te radioaktivne snovi umrl.

"To je zločin 21. stoletja," je poudaril Tiravi. "Ključni cilj je ugotoviti, kdo stoji za likvidacijo Jaserja Arafata," je dodal.

Ob tem pa je palestinski pravosodni minister Ali Mhana pozval tudi francoske strokovnjake, naj predstavijo svoje ugotovitve glede Arafatove smrti. "Zaenkrat nismo prejeli nobenega odgovora s francoske strani," je pojasnil Mhana. "Francozom smo poslali pismo in zahtevali, naj pospešijo pošiljanje rezultatov, in še vedno čakamo," je dodal.

"Na začetku so nam Francozi dejali, da ne morejo poslati rezultatov, dokler ni vzpostavljeno francosko-palestinsko pravosodno sodelovanje," je še povedal minister. Tiravi pa je dodal, da "Francija pozna celotno resnico in podrobnosti mučeništva Jaserja Arafata".

Arafat  naj bi bil zastrupljen s polonijem

Član izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Vasel Abu Jusef je že v četrtek pozval k mednarodni preiskavi Arafatovega "umora". "Rezultati testov dokazujejo, da je bil Arafat zastrupljen s polonijem, in to snov imajo v lasti države, ne ljudje, kar pomeni, da je zločin zagrešila država," je dejal Jusef.

Arafat je umrl novembra 2004 v starosti 75 let, potem ko je mesec dni prej zbolel. V tem času niso ugotovili vzroka njegove bolezni, po smrti pa na željo njegove vdove niso opravili obdukcije. Kasneje so se pojavile obtožbe o umoru, zato so njegovo truplo novembra 2012 izkopali. Vzorce za analizo so poleg švicarskih dali še francoskim in ruskim forenzičnim strokovnjakom.

Poročilo švicarskih znanstvenikov, objavljeno v medicinski reviji The Lancet, je že oktobra pokazalo, da bi lahko bil Arafat zastrupljen, potem ko so v njegovih krvnih madežih, vzorcih urina ter sline na obleki in ščetki za zobe odkrili sledi visoko radioaktivnega polonija 210.

Zatem so švicarski izvedenci preiskali še vzorce Arafatovih posmrtnih ostankov in v njih odkrili osemnajstkrat višjo vrednost polonija, kot je običajno. Izrael sicer kakršno koli vpletenost v Arafatovo smrt zanika.