ZA PONEDELJEK NAPOVEDANA STAVKA UPRAVNIH ENOT: Tudi v Kopru bodo izvajali samo nujne naloge

Koper

Za ponedeljek je napovedana stavka upravnih enot. Med štiridesetimi, ki so stavko napovedale, je tudi upravna enota Koper. Na ministrstvu za javno upravo stavko obžalujejo in razumejo kot nepotrebno.

Med stavko, ki bo potekala 29., 30. in 31. januarja 2024, bodo izvajali le nujne naloge s področja matičnih zadev, javnega reda, prometa, urejanja prebivališč, evidenc tujcev, potrjevanje podpor podpisov volivcev in s področja financ.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je že pred tem poudaril, da so upravne enote najslabše plačan sistem v državni upravi, zato zahtevajo, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih

Menijo tudi, da predlog, po katerem bi ta vprašanja reševali v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, zanje ni sprejemljiv. 

Na ministrstvu za javno upravo stavko obžalujejo. Pri tem poudarjajo, da je težave, s katerimi se soočajo upravne enote, treba reševati s celotno prenovo plačnega sistema. Na ministrstvu si prizadevajo, da do stavke ne bi prišlo, so še poudarili.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je ob tem zagotovil, da ministrstvo dela vse, kar lahko, da do "napovedane stavke ne pride", saj bi ta najbolj vplivala na uporabnike upravnih enot in gospodarstvo. V primeru, da stavka bo, državljane in državljanke ter vse ostale uporabnike upravnih storitev na upravnih enotah "prosi za razumevanje". 

Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so nazadnje stavkali novembra, a od takrat v pogajalskem procesu ni bilo napredka. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  27 .01. 2024 ob  07: 42
10
če jim je tam tako hudo,pri tako lepem urniku,vikend fray itd ...pol naj grejo v gostinstvo, ali med sobarice in čistilke....v momentu se bodo premislili in šli nazaj v raj...nekateri ne vedo kaj imajo ,dokler tega ne zgubijo.
Zvitalisica |  26 .01. 2024 ob  18: 44
21
Drzavna sluzba - kjer najbrz ni vse med in mleko, a vendar predlagam, da dajo odpoved, gredo v realni sektor, odprejo sp ali doo in obcutili bodo polnost in radost zivljenja, sreco v samorealizaciji in svobodo.
Ce bi minister imel j...., bi zavrnil vsak razgovor o placah. Naj se uvede delovna obveznost in se ve kaj sledi, ce zaposleni ugovarja!!!!