ZA ZAPRTIMI VRATI: "Danes začenjamo ogromen, zapleten in življenjsko pomemben podvig"

Svet

Vodje tehnoloških velikanov, med njimi lastnik avtomobilskega proizvajalca Tesla Elon Musk in prvi mož Mete Mark Zuckerberg, so v sredo za zaprtimi vrati v ameriškem kongresu v Washingtonu predstavili svoje načrte glede umetne inteligence. ZDA namreč načrtujejo zakonodajo za boljši nadzor te tehnologije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer je predvidel vrsto srečanj za zaprtimi vrati, na katerih se bodo lahko senatorji z vodji tehnoloških velikanov posvetovali o tehnologiji, ki v svetu dobiva vse pomembnejšo vlogo.

"Danes začenjamo ogromen, zapleten in življenjsko pomemben podvig. Gradimo temelje za politiko glede umetne inteligence, ki jo bo sprejemal kongres," je, kot so sporočili iz kongresa, na sredinem srečanju povedal Schumer.

Dodal je, da so v preteklosti težavne zadeve pogosto prezrli in jih prepustili komu drugemu. "Toda pri umetni inteligenci ne moremo biti kot noji, ki tiščijo glavo v pesek," je poudaril.

Na triurnem srečanju so obravnavali vrsto vprašanj o umetni inteligenci, vključno z nevarnostmi in priložnostmi, ki jih ponuja. Udeleženci so se strinjali, da ima ameriška administracija določeno vlogo pri odpravljanju negativnih posledic umetne inteligence.

Srečanja sta se udeležila tudi izvršni direktor startupa OpenAI in ustvarjalec klepetalnega robota ChatGPT Sam Altman ter ustanovitelj Microsofta Bill Gates. "Glede umetne inteligence sem zelo optimističen, vendar to še ne pomeni, da v prihodnje ne bo kakih pretresov," je pred pogovori dejal Altman.

Musk pa je pohvalil Schumerja, da je s podporo senata naredil veliko uslugo človeštvu. "Mislim, da bo iz tega nastalo nekaj dobrega," je dejal glede srečanja. Po pogovorih pa je v izjavi za medije poudaril, da je umetna inteligenca brez omejitev potencialno škodljiva za vse ljudi po svetu.

Evropa je po poročanju AFP že zelo napredovala na področju zakonodaje o umetni inteligenci, zato je ameriški kongres pod pritiskom, da ZDA ne bodo zaostale in da umetna inteligenca ne bi botrovala izgubi delovnih mest in razmahu dezinformacij.

Ali bo ameriški kongres lahko sprejel zakonodajo za omejevanje umetne inteligence, po navedbah agencije ostaja odprto vprašanje glede na globoke politične delitve v Washingtonu in predsedniške volitve prihodnje leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija