Začelo se je sojenje "monsignorju 500 evrov"

Kronika

Na sodišču v Rimu se je danes začelo sojenje visokemu vatikanskemu dostojanstveniku, ki je obtožen, da je za bogato ladjarsko družino poskušal pretihotapiti 20 milijonov evrov iz Švice. Monsignor Nunzio Scarano je bil aretiran junija skupaj z nekdanjim obveščevalcem Giovannijem Mariom Zitom in borznikom Giovannijem Carinzom.

Trojico so aretacije presenetile le dva dni po tistem, ko je papež Frančišek ustanovil petčlansko preiskovalno komisijo, ki naj bi preiskala sporne posle vatikanske banke IOR.

Scarano, ki je v hišnem priporu, je obtožen korupcije in obrekovanja. Po navedbah tožilstva naj bi Zitu plačal 400.000 evrov za prenos denarja, Carinzo pa naj bi pri tem sodeloval. Prenos ni bil nikoli dejansko izvršen.

Sodišče v Rimu je danes sporočilo, da bodo 13. decembra zaslišali priče tožilstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Scarana ločeno preiskujejo še v primeru pranja denarja. Italijanske oblasti so odkrile, da je iz vatikanske banke v manjših zneskih dvignil več kot 500.000 evrov.

Scarano je zaradi škandala ostal brez službe v vatikanski centralni banki, kjer je delal kot računovodja. Po poročanju italijanskih medijev je prelat živel razkošno življenje in je bil znan pod vzdevkom "monsignor 500 evrov", ker naj bi s seboj nosil samo velike bankovce.

Deli novico: