ZAČENJA SE KOLEDARSKA POMLAD: Temperature v prihodnjih dneh nadpovprečne

Slovenija

Danes se začenja koledarska pomlad, temperature pa bodo v prihodnjih dneh predvidoma nadpovprečne, je dejal meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter.

Za danes je sicer napovedano spremenljivo do pretežno oblačno vreme, občasno so možne do manjše krajevne padavine, a se bo nebo proti večeru začelo jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 stopinj Celzija, je razvidno iz vremenske napovedi. Ustaljeno vreme se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, temperature pa bodo predvidoma presegle 20 stopinj Celzija, je napovedal Šter. Tekom tedna se bodo po Šterovih besedah prebudile tudi rastline, morebitnih možnosti za pozebe pa v tem trenutku še ni moč oceniti.

Morje bo mirno (1). Vidljivost bo nad 10 km. Le ob padavinah bo zjutraj nekoliko zmanjšana.

V sredo bo povečini sončno, zapihal bo jugozahodni veter. Še topleje bo. V četrtek se bo oblačnost od zahoda povečala. Jugozahodnik se bo nekoliko okrepil.

Vremenska slika

Ciklonsko območje je nad severnim Atlantikom in Skandinavijo, od zahoda se nad Alpe počasi širi vpliv visokega zračnega tlaka. Nad našimi kraji se zadržuje oslabljena višinska motnja. S šibkim severovzhodnim vetrom prehodno doteka nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše v Istri in Kvarnerju.

Jutri se bo razjasnilo, čez dan bo prevladovalo sončno vreme, nastalo bo nekaj spremenljive oblačnosti.

Enakonočje ali ekvinokcij je sicer čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. S marčevskim enakonočjem se na severni polobli začenja pomlad, na južni pa jesen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija