ZAKAJ MAČKA LEŽI NA VAŠEM TREBUHU? Pet pogostih razlogov

Trendi

Ko dolgo časa mirujete ali ležite, je povsem normalno, da se vaša mačka prikaže in želi preživeti nekaj dodatnega časa z vami. Toda, zakaj vaša mačka izkorišča vsako priložnost, da spi na vašem trebuhu? Obstaja nekaj različnih razlogov, zakaj mačka nenehno išče vaš trebuh in dobra novica je, da je to skoraj vedno zato, ker vas ima rada in želi preživeti čim več časa z vami. Vendar pa samo zato, ker običajno ni razloga za skrb, ne pomeni, da ne bi smeli izvedeti več o tem vedenju. Oglejte si pet najpogostejših razlogov, zakaj vaša mačka želi ležati na vašem trebuhu.

1. Da ostane topla

Verjetnost: Srednja

Če vaša mačka začne spati na vašem trebuhu z začetkom zimskih mesecev, bi to lahko bilo zato, ker želi ostati topla. Ležanje na vašem trebuhu ji omogoča, da se udobno namesti in dobi dodatno toploto, kar je zanjo pravi užitek. Če se to vedenje začne, ko se ohladi in preneha, ko se ogreje, je to skoraj zagotovo razlog.

2. Vaš trebuh je udoben

Verjetnost: Srednja

Ste že kdaj uživali v ležanju na partnerjevih prsih ali trebuhu? Če je odgovor pritrdilen, veste, kako prijetno je lahko. Tudi vaša mačka to slej ko prej odkrije, saj se lahko popolnoma zvije na vašem trebuhu, kar je zanjo še bolj udobno, kot si mislite. Če vaša mačka prede in vas nenehno išče, da bi ležala na vas, je velika verjetnost, da je vaš trebuh preprosto udoben prostor za počitek.

3. Občutek varnosti

Verjetnost: Visoka

Mačke lahko dolgo časa potrebujejo, da zaupajo ljudem, vendar ko se enkrat počutijo varne okoli vas, bodo to izkoristile. Če vaša mačka išče vašo bližino, ko se dogajajo stresni dogodki, ste verjetno njen vir tolažbe. Stvari, kot so nevihte, gradbena dela, ognjemeti in drugi hišni ljubljenčki, so pogosti vzroki za stres pri mačkah. Če se vaša mačka povzpne na vaš trebuh v teh trenutkih, je to lahko razlog.

4. Označevanje teritorija

Verjetnost: Visoka 

Mačke označujejo svoj teritorij s svojim vonjem in čeprav to lahko počnejo z urinom, to delajo tudi z razširjanjem feromonov. Kaj je boljši način za označevanje svojega človeka kot spanje na njem? Ležanje na vašem trebuhu je dolgotrajna dejavnost, zaradi katere začnete dišati po njih. Če so zadovoljne z vami kot lastnikom, resnično želijo, da vsi vedo, da ste njihovi.

5. Izražanje ljubezni

Verjetnost: Visoka

Morda mislite, da vam vaša mačka ne izkazuje veliko naklonjenosti, vendar je to verjetno zato, ker ne veste, kako prepoznati njihovo naklonjenost. Mačke običajno obožujejo svoje lastnike in izražajo svojo srečo z vami na različne načine, vključno s tem, da želijo biti blizu vas. Če vaša mačka redno leze na vaš trebuh, prede in se poskuša igrati z vami čez dan, je možno, da to počne preprosto zato, ker vas ima zelo rada.

V skoraj vseh primerih, ko vaša mačka leži na vašem trebuhu, to pomeni enega od zgoraj navedenih razlogov. Vendar, če je vaša mačka ena tistih, ki nikoli ni ležala na vas od dneva, ko ste jo dobili, bi bila ta sprememba v vedenju lahko razlog za skrb. Pravzaprav vsakršna sprememba v njihovem običajnem vedenju zahteva obisk pri veterinarju. Bolje biti previden, kot pa potem to obžalovati.

Torej, če vaša mačka vedno poskuša ležati na vašem trebuhu in ji ni hladno, to pomeni, da delate nekaj prav kot lastnik mačke. Želi preživeti ta dodaten čas z vami in čeprav morda ni vedno najbolj priročno ali udobno za vas, je to zanesljiv znak, da vas ima vaša mačka tako rada, kot jo imate vi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija