ZAKAJ SE ZAPIRA MP SEČOVLJE TIK PRED SEZONO? To je pojasnilo policije in ministrstva za javno upravo!

Piran

Napoved policije, da se s ponedeljkom zapira mejni prehod Sečovlje, je dvignila nemalo prahu in slabe volje. Nejevoljni so dnevni migranti oziroma delavci, ki vsakodnevno prehajajo mejo. Večina jih opozarja na pričetek turistične sezone, ki že v običajnih razmerah prinaša dolge kolone vozil na Hrvaško, z zaprtjem sečoveljskega mejnega prehoda pa svarijo pred prometnimi kolapsi. Mejni prehod bo zaprt predvidoma do konca maja letos.

Veliko ljudi je namreč prepričanih, da gre za "norčevanje iz državljanov", če se država odloči zapreti močno obremenjen mejni prehod na južni meji na samem začetku turistične sezone in to za cel mesec. Ob tem, da bi tovrstna gradbena dela lahko opravili čez zimo, poleg tega da so bili v veljavi epidemiološki ukrepi, zaradi katerih je bilo prehajanje meje močno okrnjeno.

Na mejnem prehodu Sečovlje bodo zamenjali kontejnerje, v katerih so prostori policije. "Trenutni so namreč dotrajani in je njihova zamenjava nujna za zagotovitev ustreznih delovnih pogojev," pojasnjuje Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za stike z javnostmi pri Generalni policijski upravi.

Glede očitkov na zaprtje mejnega prehoda tik pred pričetkom turistične sezone pa Adlešičeva odgovarja:

"Obnova se bo izvedla pred glavno turistično sezono, poleg tega je zaradi ukrepov covid promet zmanjšan glede na pretekla leta."

Vprašali smo jih tudi, ali obstaja možnost, da dela ne bodo dokončana v roku in se bo popolna zapora podaljšala? Za koliko se bo povečala obremenitev mejnega prehoda Dragonja in ali nameravajo na tem mejnem prehodu zagotoviti dodatne policiste? Kot tudi, za koliko računajo, da se bo podaljšal čas potovanja na Hrvaško?

"Zaradi zaprtja MP Sečovlje se lahko na MP Dragonja ob prometnih konicah poveča čakalna doba. Na potnike apeliramo, da pred potovanjem preverijo stanje na mejnih prehodih in uporabijo manj obremenjene mejne prehode … Ureditev ustreznih delovnih pogojev policistov na mejnem prehodu je nujen poseg," na vsa vprašanja odgovarja Adlešičeva.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, so policijski kontejnerji stari in dotrajani, v njih ni več toplotne izolacije, v tleh so se naredile luknje, policisti pa morajo stranke obravnavati v svojih prostorih za zaposlene.

Dobava in montaža kontejnerjev bo stala 81.167,82 evra, notranja oprema 11.187,40 evra, elektroinštalacijska dela pa 6.648,27 evra.

Zakaj obnova ni bila opravljena čez zimo oziroma v času "lockdowna" na ministrstvu za javno upravo odgovarjajo, da se je projekt pričel z odobritvijo finančnih sredstev septembra 2020. Oktobra se je pričel postopek javnega naročila za izbiro dobavitelja nove opreme, ki je bil izbran februarja letos. Marca so podpisali pogodbo.

"Naročnik se je za datum zaprtja mejnega prehoda odločil v povezavi s policijo na osnovi zagotovila dobavitelja opreme, kako hitro se lahko izdelajo in dobavijo na lokacijo novi kontejnerji," še pravijo na resornem ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  06 .05. 2021 ob  16: 18
Upam, da bo Joško do svojega ozemlja lahko nemoteno dostopal... s hrvaške strani. Ajoj, spet bo frka...
hribi |  06 .05. 2021 ob  11: 40
13
Upam pm, da bodo pri postavitvi novega mostu naleteli na zelo staro arheološko najdišče...
vseved |  06 .05. 2021 ob  11: 02
14
Škoda, da mejnega prehoda ne zaprejo do oktobra!