ŽALOSTNI PRIZORI NA HRVAŠKEM: Na plaži našli več mrtvih morskih želv

Kronika

Na Dugem otoku na Hrvaškem so našli 12 poginulih glavatih karet. Domnevajo, da so poginile zaradi močnega vetra in udarjanja ob obalo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Poginule želve je naplavilo na obalo plaže Sakarun.

Prizore poginulih želv je na svojem Facebooku objavil gradbenik Vedran Petešić, ki ga je prizor šokiral. "Večina poginulih želv je bila starih, kar sem ocenil glede na njihovo težo 40-50 kilogramov, bilo pa je tudi nekaj manjših, torej mladih," je za Hino povedal Petešić.

Direktor javnega zavoda za varstvo narave Zadarske županije Damir Perić je sporočil, da točno število poginulih želv ni znano. Predstavniki zavoda so namreč še na terenu, po prvih informacijah pa gre za približno 12 poginulih želv.

Perić je pojasnil, da so najverjetneje poginule zaradi orkanskega juga, ki zadnje dni piha ob Jadranu. "Žal se to pogosto zgodi v zimskih mesecih. Želve prezimijo na morskem dnu, morda jih pobere ribiška mreža. Takrat se napol prebudijo in v takem stanju lahko udarijo ob obalo," je povedal.

Morske želve so zaradi ogroženosti zaščitene živali. Glavata kareta ima lahko oklep dolžine več kot 110 centimetrov in tehta tudi do 115 kilogramov. Ime so dobile po izrazito veliki glavi z močno čeljustjo. V povprečju živijo do 60 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija