ZAMISLI ZA OSKRBO SLOVENSKE ISTRE Z VODO: Na mizi so te možnosti

Koper

Pri iskanju rešitev za pomanjkanje vode v Slovenski Istri je v obravnavi več možnosti. Med njimi so ukrepi za povečanje dobave iz Kraškega vodovoda, razširitev sistemov za shranjevanje vode, povečanje uporabe prečiščene odpadne vode in še vedno tudi zadrževalnik Suhorca. O izvedljivosti in kompatibilnosti ukrepov se bo opredelila delovna skupina.

Pogovori o zagotavljanju pitne vode za Slovensko Istro se nadaljujejo tudi po koncu suše. Na ministrstvu za okolje in prostor so za STA povedali, da je pripravljen nabor investicij za prvo fazo. Gre za povezovanje in nadgradnjo obstoječih regionalnih vodovodov. Naložbe bi financirali tudi s kohezijskimi sredstvi in sredstvi sklada za vode.

Napovedujejo, da bodo obenem nadaljevali z aktivnostmi za drugo fazo, ko naj bi zagotovili tudi ustrezne rezervne vire za vse sisteme.

Delovna skupina, v kateri so predstavniki ministrstva za okolje in prostor in vpletenih regionalnih dejavnikov, se bo predvidoma prihodnji teden opredelila do vrste možnih rešitev.

Prva je povečanje dobave iz Kraškega vodovoda z aktiviranjem četrte vrtine v Klaričih in izvedbo potrebnih hidravličnih izboljšanj na obstoječem cevovodu do Rodika.

Drugi ukrep je povečanje zmogljivosti za shranjevanje vode v Slovenski Istri. Naslednja zamisel je povečanje uporabe prečiščene odpadne vode za zalivanje in pranje javnih površin. Preučili bodo, kako ugotoviti, kje vodovodi puščajo in kako iztekanje vode zaustaviti.

Nazadnje so na ministrstvu navedli, da bodo v delovni skupini govorili tudi o državnem prostorskem načrtu, ki predvideva zajezitev potoka Suhorca v Brkinih.

Opredelitve te delovne skupine bodo podlaga za razpravo v medresorski delovni skupini, ki jo je vlada ustanovila na prvi septembrski seji in se bo predvidoma sestala v oktobru. Njen vodja je državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Matej Skočir. Člani so Bojan Dejak, prav tako z ministrstva za okolje in prostor, Tomaž Primožič z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Robert Drobnič z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Darko But z ministrstva za obrambo in Klavdija Štimec z ministrstva za finance.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  02 .10. 2022 ob  17: 26
Že pred 40. leti so prebivalci vasi okoli vodnega zajetja - izvira reke Rižana - opozarjali na nevarnost uničenja vodnega zajetja ob železniški nesreči z nevarnimi snovmi. Takrat je bilo govora, da bi progo morali speljati po drugi trasi in je ne bodo niti sedaj, ko delajo na drugi trasi. V kratkem sta bili dve nesreči vlaka z cisternami goriva pa še vedno se nič ne govori o tem, da bomo ostali brez glavnega vira pitne vode. Stalno razpravljajo o dodatnem viru namesto, da bi sprejeli rešitev, ko jo imajo na dlani. Verjetno bi bila najcenejša rešitev povečanje zmogljivosti cevovoda, ki je že speljan iz kraškega vodovoda mimo Črnega Kala v vodarno Rižana.
To je samo politično trošenje denarja za sestanke in razne študije, da bi izgledalo, kako so brihtni in nekaj tudi delajo.
kokodek |  30 .09. 2022 ob  17: 22
11
zakaj je še vedno v igri Suhorca, če so na voljo druge preverjene variante, ki ne škodijo naravi in državnemu proračunu