ZAPORA SREDI MESTA RAZBURJA: Izolska komunala je našla rešitev (FOTO, VIDEO)

Izola

Kot nam je sporočil bralec, imajo zaradi gradbenih del na izolski promenadi in Sončnem nabrežju domačini velike težave. Gradbena dela  dvig promenade in obnova cestišča  bi po navedbah bralca morala biti zaključena še pred začetkom letošnje poletne sezone, pa še kar trajajo. V prihodnjih dneh je napovedana popolna zapora, s katero na Komunali Izola želijo prisluhniti težavam občanov in čim prej zaključiti investicijo.

Kot je v pismu navedel bralec, so pozimi dela napredovala zelo počasi, nato so jih spomladi pospešili in postavili semaforje ter delno zaprli promet. "S tem so povzročili številne težave predvsem obrtnikom in gostinskim delavcem," navaja.

Bi lahko redarji bili bolj uvidevni?

"Med vikendi, ko je Izola zelo obiskana, delna zapora predstavlja velik problem za domačine in gostince, ki imajo na svojih vhodih kamione, dostave in redarsko službo, ki ni uvidevna do podjetnikov, ki imajo gostinske obrti in nimajo prostih mest za dostavo blaga. Problemov pa tukaj še ni konec. Med praznikom Orange Wine, ki je bil v aprilu in je eden izmed večjih kulturnih dogodkov v Izoli, so v času kosila, ko so bile terase gostincev polne, delavci na gradbišču rezali kamenje, da je bilo vse v prahu in hrupu in s tem motili goste ter domačine, ki so se sprehajali," piše v pismu.

Rok za dokončanje projekta promenade je bil 1. junij, navaja bralec, a jih je začetek turistične sezone več kot očitno prehitel.

"Sezona je tukaj, z njo pa tudi nov problem, in sicer asfaltiranje ceste, ki dobesedno blokira vhode v lokale in restavracije. Obvozi za pešce so slabo označeni, delavci gradbišča brez vsakršne varnostne opreme, tovornjaki, ki vozijo pesek in ga stresajo po vsej Izoli, nestrpna in neuvidevna redarska služba – to je le del problemov, s katerimi se v času turistične sezone vsakodnevno srečujemo domačini," je besen bralec.

Ob tem dodaja, da je seveda vsem v interesu, da se gradbena dela čimprej končajo in da mesto znova zaživi, "ampak delavci na gradbišču ob 16.00 ugasnejo stroje, medtem ko bi lahko nadaljevali vsaj do 18.00 ali 19.00, ko so 'mrtve ure' dneva", je prepričan.

Podjetniki izglasovali delno zaporo ceste

Občina je v odločanje glede zapore ceste vključila podjetnike – gostince in ribiče, ki na tem območju opravljajo svojo dejavnost. Izglasovali so delno zaporo ceste, saj bi popolna zapora onemogočila dostavo do obratov na Velikem trgu. Bralcu se zdi takšno glasovanje nesmiselno, ker gradbišče po njegovem mnenju vpliva na največ štiri lokale: 

"Odprta ali zaprta cesta na Sončnem nabrežju je polemika v Izoli že vrsto let, ampak letošnja sezona z gradbiščem je kaplja čez rob. Izgovori, kdo je in kdo ni odgovoren, neupoštevanje gostincev in hladen tuš na vsa vprašanja občini zahtevajo resne odgovore od vseh vključenih v ta projekt."

V prihodnjih dneh popolna zapora prometa

V prihodnjih dneh je napovedana popolna zapora. Na tak način želi Komunala Izola pospešiti gradnjo in upoštevati želje občanov, da bi bila investicija čim prej zaključena. Od 16. do 23. junija bo tako zaradi gradbenih del na odseku Sončnega nabrežja veljala popolna zapora prometa. Omejen režim bo veljal med 8.30 in 18.00. Izjemoma bo prehod dovoljen za potrebe gradbišča, za intervencijska vozila in vozila Komunale Izola. Ker pa se konec tedna pričakuje več turističnega obiska, bo od petka do nedelje med 18.00 in 23.00 promet omejen. Dostava bo omogočena za stanovalce, trgovce in gostince. Režim bo nadziral reditelj.

Stanovalci, ki običajno parkirajo na Velikem trgu, pa naj si v teh dneh zagotovijo parkirno mesto nekje v okolici, saj bo Veliki trg zaradi gradbenih del zaprt, pravijo na izolski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija