70.000 EVROV ODŠKODNINE, KER MU JE UMORIL STARŠA: Tragedija iz Gerečje vasi pred vrhovnimi sodniki

Kronika

Ptujsko sodišče je po poročanju današnje izdaje časnika Večer odločilo, da mora Silvo Drevenšek, ki je decembra 2020 v Gerečji vasi umoril nekdanjo partnerico in njene starše, zaradi duševnih bolečin ob izgubi staršev plačati Mihi Lešniku 70.000 evrov odškodnine. Sodba še ni pravnomočna, saj se Drevenšek še lahko pritoži.

"Sodišče je v celoti ugodilo našemu tožbenemu zahtevku. Za vsakega starša je moji stranki dosodilo 35.000 evrov in obresti, ki tečejo od dne vložitve tožbe (19. februar 2021) do plačila. Prav tako je Drevenšku naložilo, da je dolžan Lešniku plačati stroške pravdnega postopka v višini 4129 evrov in obresti," je za časnik povedal pooblaščenec Mihe Lešnika, odvetnik Daniel Planinšec.

Po njegovih besedah je nasprotna stran ob vložitvi tožbe najprej zatrjevala, da Lešnik ni upravičen do nobene odškodnine, češ da je odrasla oseba, ki živi samostojno življenje in da zato s staršema ni bil ožji družinski član, aprila letos pa sta Drevenšek in njegov odvetnik tožbeni zahtevek po temelju vendarle pripoznala, a se nista strinjala z višino.

Sodišče je po pisanju Večera v razsodbi med drugim ocenilo, da gre v obravnavanem primeru za izrazito hude duševne bolečine, ki še niso izzvenele in "življenjsko izkustveno po vsej verjetnosti nikoli ne bodo".

Ptujsko sodišče je Drevenška avgusta lani v ponovljenem sojenju za trojni umor v Gerečji vasi ponovno spoznalo za krivega in mu naložilo 30 let zapora. Tako mu je prisodilo milejšo sankcijo kot na prvotnem sojenju, ko ga je sodišče obsodilo na dosmrtno zaporno kazen, a so višji sodniki zaradi nezakonitosti sodbe okrožnemu sodišču naložili ponovno sojenje.

Obsodbo na 30 let zapora je višje sodišče potrdilo in s tem je ta sodba postala pravnomočna. Drevenškov odvetnik Andrej Kac je zoper pravnomočno sodbo vložil pritožbo na vrhovno sodišče, češ da je bila tragedija v Gerečji vasi kvečjemu trojni uboj, in ne trojni umor. Vrhovno sodišče po poročanju Večera še ni odločilo o pritožbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija