Zasadili 12 sadnih dreves

Koper

Letos so Dneve medgeneracijskega učenja, projekt vseslovenskih ljudskih univerz, na prav poseben način obeležili tudi v Osnovni šoli Elvire Vatovec v Pradah. Že pred dobrimi štirinajstimi dnevi so učenci skupaj z upokojenci in varovanci delovno terapevtskega centra Barčica obrali oljke v šolskem oljčniku, minulo soboto pa so organizirali še delavnico o permakulturi, v okviru katere so s skupnimi močmi zasadili 12 sadnih dreves.

Dogodka se je udeležil tudi koprski podžupan Danijel Cep, ki je skupaj z ravnateljico šole Franko Pegan Glavina in direktorico Ljudske univerze v Kopru Alenko Grželj v šolskem sadovnjaku zasadil svoj prvi kaki.

Sobotno dopoldne v osnovni šoli v Pradah je minilo v prijetnem vzdušju, učenci OŠ Prade, varovanci DTC Barčica, člani Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Izole in predstavniki Društva upokojencev iz Bertokov so se uvodoma zbrali v šolski jedilnici in prisluhnili kratki predstaviti načel permakulture – inovativni pristop sodobnega kmetijstva, s katerim so se učenci seznanili tekom šolskega leta.

To pa je bil le eden od mnogih projektov, ki jih na osnovni šoli v Pradah izvajajo redno, šola je namreč vključena v program Ekošola mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja.

Skupaj z gosti se je nato ena skupina učencev odpravila v šolski sadovnjak, kjer je z lopatami in grabljami posadila 12 sadnih dreves – figo, kaki, češnjo, jablano, breskev, pa tudi nekaj drugih mediteranskih dreves, druga skupina pa je v likovni učilnici risala na table, ki bodo postavljene ob zasajena drevesa. Pridne roke je nato pričakala polna miza domačih dobrot, od majhnih kanapejev do domiselnih sladic, ki so jih pripravile učenke OŠ Prade skupaj s šolskimi kuharji.

Deli novico: