ZASKRBLJENOST V TRŽAŠKEM ZALIVU: Kaj takšnega na tem območju še niso videli (VIDEO)

Trst

V Tržaškem zalivu so morski biologi in potapljači opazili ribo, ki jim je vzbudila skrb. Squirrelfish oziroma veveričja riba je tropska grebenska riba, ki naseljuje tople oceanske vode. Je nočni lovec z ogromnimi očmi, ki mu omogočajo, da vidi v temi. Njena prehrana vključuje plankton in majhne rake z ličinkami. Ta riba je priljubljena izbira za domače akvarije zaradi svojih edinstvenih lastnosti, svetlih barv in zdrave konstitucije. Veveričje ribe med seboj komunicirajo z vibriranjem plavalnega mehurja. Njihovi škržni pokrovi imajo drobne konice, ki vsebujejo strup. Če se dotaknete katere od njih, lahko prejmete ostro, bolečo ureznino.

Gre za tujerodno vrsto ribe, 16 centimetrov dolg primerek Holocentrus adscensionis, ki običajno domuje v zahodnem Atlantiku, od Severne Karoline do Brazilije in Mehiškega zaliva, pa tudi v Karibih, piše Primorski dnevnik.

Kako je priplula v Sredozemlje in Jadransko morje, ni znano. Tržaški morski biologi sumijo, da je riba priplula s katero od tovornih ladij, skrita v njeni kobilici. Tovrstne ribe lahko namreč tudi daljše obdobje preživijo brez stika z dnom, poroča časnik.

V Tržaškem zalivu opaženi primerek naj bi bil, po doslej zbranih podatkih, sploh prvi v Jadranskem morju, še dodaja Primorski dnevnik.

Ime veveričja riba naj bi dobila v 17. stoletju. Nevarnost lahko zaznajo tako, da s pomočjo zvoka določijo velikost in hitrost plenilca. Svojim ribjim 'prijateljicam' na ta način sporočijo informacije o nevarnosti. Raziskovalci so poročali o zapleteni komunikaciji med temi ribami. Prav tako so trdožive in odporne na številne bolezni, pa piše AZ Animals.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija