VELIK POŽAR NAD RAKITOVCEM, KI SE JE VIDEL DO KOPRA: Težke razmere za gasilce, za nameček jim je zamrznila še voda (FOTO, VIDEO)

Kronika

Včeraj je nad Rakitovcem zagorelo. Požar, ki se ga je videlo celo iz Kopra, je zajel najmanj 50 hektarjev površin, poškodovanih pa na srečo ni bilo.  

Požar, ki je včeraj popoldne nekaj pred 17.30 izbruhnil nad Rakitovcem in se zaradi močnega vetra, ki je spremenil smer, razširil tudi na predel Hrvaške, so danes ob 1. uri lokalizirali.

Trenutno nad Rakitovcem

Posted by PGD Babiči on Tuesday, February 7, 2023

Zaradi razgibanega terena težko ocenjujejo, kako obširen je, po nekaterih ocenah pa naj bi obsegal 50 hektarjev, lahko tudi več. Razmere za gašenje so bile težke, saj je zelo pihal veter, ki je širil požar, temperature pa so bile pod ničlo. Poleg tega so gasilci imeli težave tudi z gasilskimi vozili, saj je zamrznila voda, smo izvedeli na terenu. 

"Vse pohvale gasilcem, ki so se ponoči borili s požarom. Bilo je minus sedem stopinj in bile so res težke razmere," je povedal gasilec iz koprske brigade Luka Franca, ki je zjutraj prevzel vodenje intervencije.

Požarna straža bo vsaj še danes ostala na požarišču, na kraj pa so prišli tudi policisti. Kot je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje, na požarišču ostaja 40 gasilcev iz JZ GB Koper in 13 prostovoljnih gasilskih društev.

Vzrok požara še ni znan, neuradno naj bi zagorelo zaradi cigaretnega ogorka.

Na hrvaški strani po poročanju portala Glas Istre večje škode ni, zgorelo je do okoli dva hektarja površin, večinoma trave in nizkega rastlinja, medtem ko je na slovenski strani uničenih precej več površin, morda celo več kot sto hektarjev. Pogorelo je nizko rastlinje, trava in nekaj borovcev.

???? nad Rakitovcem...

Posted by PGD Babiči on Tuesday, February 7, 2023

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija