ZAVRNILI BRŠČIČEVO TOŽBO PROTI MESCU: Po mnenju sodišča bi moral biti do kritik na svoj račun strpnejši od običajnega posameznika (FOTO)

Kronika

Nekdanji predsednik Domovinske lige Bernard Brščič ni uspel s tožbo zoper koordinatorja Levice in aktualnega ministra za delo Luko Mesca, ki ga je konec leta 2018 v državnem zboru še kot poslanec in pozneje tudi v televizijski oddaji označil za fašista. Kot je na Facebook profilu zapisal Mesec, je sodišče njegovo odškodninsko tožbo zavrnilo.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Več medijev danes poroča, da je po mnenju sodišča pri Meščevih izjavah šlo za vrednostno sodbo, s katero je ta med drugim opozoril na nevarno ideologijo, ki jo je v tistem obdobju javno zagovarjal Brščič in se z njo zatekal k nestrpnim, protidemokratičnim, nacionalističnim in ksenofobičnim stališčem.

Ljubljanska okrajna sodnica Živa Sila je ob tem navedla, da se morajo poslanci sicer izogibati žaljenju, sramotenju ter izzivanju sovraštva in nestrpnosti, hkrati pa da je obramba demokracije in njenih načel "ena glavnih dolžnosti vsakega poslanca". Ob tem je opozorila, da so bili Brščičevi zapisi in javni nastopi provokativni in polni verskih, etničnih, kulturnih ter drugih predsodkov, zato bi ta moral biti do kritik na svoj račun strpnejši od običajnega posameznika.

Brščič je s tožbo od Mesca zahteval 4000 evrov odškodnine, sprva sicer 8000 evrov, vendar je tožbeni zahtevek nato zmanjšal sam, in javno opravičilo v državnem zboru. Sodba še ni pravnomočna, saj se Brščič nanjo lahko še pritoži, piše Dnevnik.

Danes sem prejel razsodbo okrajnega sodišča v zadevi Brščič. Bernarda Brščiča sem zaradi njegovih žaljivih opazk o...

Posted by Luka Mesec on Utorak, 13. juni 2023.

Mesec je ob prejemu sodbe na svojem Facebook profilu zapisal, da je Brščič svoj pravi obraz pokazal na zaslišanju. "Za izjave, s katerimi širi zarote o multikulti-pedromarksistih, o tem, da so Judje Nemcem skurili možgane s holokavstologijo, se niti za trenutek ni pokesal, še več, poskušal se je pokazati kot nekakšna žrtev. Sam pa sem v svojo obrambo na sodišču povedal, da se je treba na retoriko, ki razčloveči cele skupine ljudi in se lahko razraste v protidemokratične in zločinske ideologije, ostro odzvati. Zato sem Brščiča označil za fašista," je še pojasnil Mesec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  14 .06. 2023 ob  17: 06
... Sam pa sem v svojo obrambo na sodišču povedal, da se je treba na retoriko, ki razčloveči cele skupine ljudi...
pa prav proti Izraelu je bila kritika, Meseče strgani.