ŽE PRVA SEJA V PIRANU BURNA: Trije podžupani, tudi sin Slavka France, očitki zaradi kadrovanja

Piran

V torek so se v Piranu na konstitutivni seji prvič zbrali novoizvoljeni svetniki in potrdili Đenia Zadkovića za župana piranske občine, ki bo funkcijo opravljal poklicno. Zapletlo pa se je že na začetku, in sicer pri sestavi članov komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Kot so opozorili iz stranke SD Piran, so bili novoizvoljeni člani izglasovani v nasprotju s poslovnikom.

Na torkovi konstitutivni seji piranskega občinskega sveta so novoizvoljeni člani občinskega sveta soglasno potrdili svoje mandate in Đenia Zadkovića za piranskega župana. Izglasovali so tudi člane komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, pri čemer so iz stranke SD Piran na seji opozorili, da niso izglasovali nikogar iz opozicije, kar je v nasprotju s poslovnikom, ki pravi, da je potrebno pri sestavi vseh delovnih teles občinskega sveta upoštevati razporeditev glede na volilni izid.

Kot opozarjajo v stranki SD, so bili za člane komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja izglasovani kar trije svetniki iz Gibanja za Občino Piran (Katja Blažič, Karlo Radovac in Dina Kolar), kar predstavlja absolutno večino, poleg njih pa še po eden z liste Naš kraj (Robert Fakin) in italijanske narodne skupnosti (Nadia Zigante), s katerimi naj bi Zadković oblikoval koalicijo. Glede na poslovnik bi moral biti v tej sestavi tudi član SD, saj so se na lokalnih volitvah uvrstili na tretje mesto, dodajajo v stranki. V prejšnjem mandatu je imela SD le enega člana v komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, čeprav so imeli enako število svetnikov, kot jih ima zdaj Zadkovićevo Gibanje za Občino Piran (GZOP).

S podpisom izjave je Đenio Zadković postal novi piranski župan.

Zadković bo imenoval tri podžupane, med njimi tudi sina Slavka France

Gibanje za Občino Piran ima v svetu osem svetnikov. Ker je Zadković postal župan, bo njegovo mesto svetnika prevzel Gabrijel Franca, ki naj bi postal podžupan. Gabrijel je sin Slavka France, enega bolj vidnih predstavnikov gibanja, ki se je izjemno angažiral v predvolilni kampanji. Poleg njega naj bi Zadković za podžupana imenoval še Karla Radovca, prav tako iz vrst GZOP, in Manuelo Rojec, predstavnico italijanske narodne skupnosti, ki naj bi, kot že omenjeno, tudi sestavljala koalicijo.

Bodo Pirančani kljub spremembi oblasti odločali na referendumih o prostorskih načrtih?

Med svetniki GZOP je tudi Davorin Petaros, ki je predstavnik Civilne iniciative (CI) Piran-Pirano. V prejšnjem mandatu župana Petra Bossmana so v iniciativi zbrali dovolj podpisov za razpis treh referendumov glede prostorskih načrtov, ki so bili sprejeti letos oktobra, a je bil Bossman prepričan, da so naredili postopkovne napake in da niso dovolj jasno izrazili volje volivcev. Petaros se je nato pritožil na upravno sodišče, ki je sklep župana razveljavilo in zadevo vrnilo istemu organu v ponovni postopek, pišejo Primorske novice.

Zanimiva situacija, v kateri bo Petaros pobudnik referenduma in tudi občinski svetnik v stranki novega župana

"Novi župan bo moral še enkrat pregledati pobudo naše CI in občinskemu svetu predlagati termin, v katerem bomo vnovič zbrali podpise tokrat za zahtevo za referendum," je za časnik povedal Petaros, ki sedaj v občinskem svetu sedi tudi sam. Zadković pa je zadevo za Primorske novice komentiral bolj skopo, ker naj bi za razsodbo izvedel šele na prvi dan nove službe. Dejal je, da je že uredil posvet z občinsko pravno službo in za mnenje povprašal tudi zunanje pravnike. Ob tem dopušča možnost, da bodo sklicali referendume.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Vida |  21 .12. 2018 ob  16: 10
Z g. Petarosom pa bo še veselo!
robot |  20 .12. 2018 ob  20: 50
32
Adi, poslovnik...Naj začnejo delat načelno in ne nekaj čez palec, ker drugače so isti kot sd.
StrupeniAdi |  20 .12. 2018 ob  20: 31
-8
lp Ha,ha SD se pritožuje,ni kaj imajo vso pravico ni kaj.To da so takorekoč 28let vedrili in oblačili v OP in jo pripeljali tam ker so jo,pa jih seveda ne zanima.!Tretja stranka v svetu OP(!?),ja seveda po zaslugi volile zakonodaj ,ki dopušča že izvoljenemu poslancu da lahko kandidira za občinskega svetnika.Leporečje g.Moire Hot še vedno ugaja določenemu številu občanov,tudi prav.O predstavniku Desusa in Levice pa škoda besed.!Toliko o kadrovanju v novem občinskem svetu!!!lp
robot |  20 .12. 2018 ob  17: 54
26
Totalni amaterji ! Zapletalo se bo kar nekaj časa.
poc |  20 .12. 2018 ob  14: 11
45
Lep začetek. Kršitev poslovnika in klientelizem.