ŽELITE RAZVITI POSLOVNO IDEJO? Pridružite se novi ekipi PONI v mentorskem programu RRC Koper

Koper

Skoraj vsakdo ima kakšno dobro poslovno idejo, vendar nima znanja, kako jo tudi dejansko spremeniti v uspešen posel. V šoli se marsičesa naučimo, a tega običajno žal ne. Pri projektu Podjetno nad izzive - PONI pa se izobrazimo ravno na omenjenem področju. Med drugim izvemo, kako odpreti podjetje, kako z njim upravljati, na kaj moramo biti pozorni, kako svojo idejo dopolnimo, kako jo preizkusimo na trgu, kako oglašujemo, skratka, dobimo odgovore na vsa vprašanja, ki si jih postavljamo na samem začetku. Vsakemu nadobudnemu podjetniku, ki ima dobro idejo in se sprašuje, kje začeti, v Regionalnem razvojnem centru Koper (RRC Koper) priporočajo projekt PONI, saj so prepričani, da je to najboljša odskočna deska za začetek poslovne poti.

RRC Koper je letos uredil nove co-working prostore v Kopru, kjer skupina desetih somišljenikov pili svoje ideje in preizkuša svoje podjetniške sposobnosti. Pri tem jim pomagajo mentorji in zunanji strokovnjaki, ki jim nudijo strokovno in finančno podporo. V štirih mesecih, kolikor traja program, se udeleženci zaposlijo pri RRC Koper. V tem času so zanje organizirana različna podjetniška usposabljanja, kot so na primer razvoj poslovne ideje, raziskava trga, marketing, javno nastopanje, finance in davki ter načini ustanovitve podjetja.

Poleg tega so jim na voljo tudi individualna svetovanja in mreženje s podjetniki. Vodja projekta Tina Jančar Matekovič meni, da je ta program dobra priložnost za vse, ki želijo uresničiti svoj poslovni projekt in so motivirani, radi delajo v skupini in si želijo novih izzivov. To ni navadno usposabljanje, je tudi življenjska šola, saj se sklepajo nove poslovne vezi in prijateljstva. 

V projekt PONI se je možno vključiti preko prijave na javni razpis, ki je objavljen vsake štiri mesece. Nove prijave se zbirajo do 17. novembra. Izbrani udeleženci bodo z delom pričeli v začetku leta 2022. Starostnih omejitev in pogojev glede izobrazbe ni, kandidati pa morajo imeti stalno ali začasno prebivališče v obalno-kraški regiji. V prihodnjem letu bodo objavljeni še trije razpisi (februarja, julija in decembra). Zaposlitev v programu je predvidena dva meseca po objavi razpisa.

Sedaj je v program vključena druga skupina, ki je na polovici usposabljanja. Udeleženci so zapisali svoje vtise o programu:

Zala (34 let, razpršeni hotel): "PONI projekt je enkratna priložnost za razvoj svoje poslovne poti. Pridobiš veliko znanja, katerega na fakulteti zagotovo ne pridobiš in spoznala sem veliko novih ljudi. Definitivno bi to izkušnjo priporočila vsakomur, ki si želi odpreti svoje podjetje."

Mateja (25 let, ročno izdelan nakit in poslikave na porcelan): "Enkratna priložnost, da pridobiš ogromno podjetniškega znanja, napotkov, izkušenj, povezav z drugimi in se konkretno pripraviš na nadaljnjo podjetniško pot polno izzivov. Ne znam si predstavljati, kako lahko brez vseh znanj in izkušenj, ki smo jih pridobili v PONI-ju, dolgoročno poslovno uspeš."

Klavdija (46 let, meditacije): "PONI odpira nova obzorja in daje nove možnosti za novo pot. Našim idejam je dal možnost in zagon, ki smo ga skupaj nadgradili v čudovito zgodbo. Hvaležna za podporo in vodenje."

Jan (40 let, gojenje ekoloških začimbnih in aromatskih rastlin): "PONI je odlična izkušnja, kjer sem pridobil ogromno novega znanja za zagon svoje poslovne ideje."

Žana (28 let, ilustratorske in oblikovalske storitve): "Če imaš idejo in te je strah, ker ne veš, kaj je prvi korak, če si negotov vase in se bojiš, da tvoje izkušnje niso dovolj, je projekt PONI prava odločitev. Z mentorstvom in pomočjo imaš na voljo vse informacije na enem mestu. S prijavo pohiti, nimaš kaj izgubiti!"

Projekt je sofinanciran s strani evropskih in državnih sredstev, s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Več informacij o razpisu je objavljenih na spletni strani RRC Koper

Predstavitev programa bo potekala preko zoom aplikacije v četrtek, 4. novembra, ob 10.00. Za prijavo na predstavitev in dodatne informacije se lahko obrnete na Tino Jančar Matekovič. Dosegljiva je na elektronskem naslovu: tina.matekovic@rrc-kp.si in na telefonski številki: +386(0)56 637 590.

Video predstavitev programa PONI je na voljo tukaj.