ZRS KOPER VABI NA DOGODEK: Gibalna neaktivnost

Koper

Gibalna neaktivnost je postala globalni izziv sodobnega življenja, ki ima negativne posledice na naše fizično in psihično zdravje. Glavni cilj takšnih dogodkov je ozaveščanje o gibalni neaktivnosti in njenih ključnih posledicah za naše zdravje in dobro počutje.

Dogodek z naslovom 'Gibalna neaktivnost' bo v petek, 29. marca, ob 10. uri v prostorih Centra humanističnih znanosti ZRS Koper (Kreljeva 6, Koper). Osrednja točka dogodka bo poročanje rezultatov, ki jih je prinesla študija gibalne neaktivnosti, ter snovanje prihodnjih znanstvenih objav.

Projekt X-BRAIN.net obravnava skupni izziv programskega območja na področju zdravstva v povezavi z razvojem in izboljšanjem raziskovalne in inovacijske zmogljivosti ter uvajanjem novih tehnologij v bolnice na programskem območju. Bolniki, ki okrevajo po možganski kapi, zasedajo 15 odstotkov zdravstvenih kapacitet na programskem območju. Za okrevanje po možganski kapi je ključni moment čimprejšnji začetek rehabilitacije, pri čemer je dvojezičnost pomemben dejavnik in je zato čezmejno sodelovanje institucij ključnega pomena za nudenje kakovostne zdravstvene oskrbe na dvojezičnem območju.

Cilj projekta X-BRAIN.net je ponovna evalvacija, prenos in izboljšanje usklajenih čezmejnih dvojezičnih nevrokognitivnih in fizičnih protokolov za bolnike z možgansko kapjo, razvitih v projektu MEMORI.net, ter oblikovanje nove rešitve za rehabilitacijske storitve na čezmejnem območju.

Šest partnerjev (4 PP in 2 PPP) iz sodelujočih držav bo čezmejno sodelovalo pri skupno oblikovanem pilotnem ukrepu, ki predvideva eksperimentalno študijo gibalne neaktivnosti pri zdravih osebah iste starostne skupine, v kateri se možganska kap pojavlja najpogosteje. V sklopu te študije bodo potrdili in izboljšali postopke funkcionalnega okrevanja, ki so jih opredelili v projektu MEMORI.net. Rezultati bodo ponovno uporabljeni v skupno razviti rešitvi, v kateri bodo vzpostavili posebne 'aktivne sobe' na nevroloških oddelkih v bolnicah v Trstu in Izoli. Aktivne sobe bodo vključevale najsodobnejše znanstveno podprte rehabilitacijske protokole z uporabo inovativnih tehnologij IKT za izboljšanje nevrokognitivne in motorične rehabilitacije po možganski kapi, kar bo predstavljalo pomembno integracijo najnovejših znanstvenih spoznanj v medicinsko prakso, ki se bo uporabljala in nadgrajevala tudi po koncu projekta ter bo s tem poskrbljeno za trajnost neposrednih učinkov in rezultatov. Pomemben del projekta bo tudi komunikacija in ozaveščanje najširših ciljnih skupin o rezultatih projekta.