ŽRTVE TUDI HUMANITARNI DELAVCI: Poročajo o petih truplih, blizu katerih so ležali trije tuji potni listi (VIDEO)

Svet

Humanitarna organizacija World Central Kitchen je danes sporočila, da je bilo v izraelskem napadu v Gazi ubitih več njenih zaposlenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah ministrstva za zdravje v palestinski enklavi so bili ubiti najmanj štirje tuji državljani in en Palestinec. So se pa med ponedeljkovim virtualnim posvetovanjem tako imenovane strateške posvetovalne skupine, izraelski sogovorniki strinjali, da bodo ameriške pomisleke glede napada na Rafo, upoštevali na naslednjem pogovoru skupine prihodnji teden.

"Danes je World Central Kitchen v napadu izraelske vojske v Gazi izgubila več svojih bratov in sester," je dejal vodja nevladne organizacije s sedežem v ZDA Jose Andres, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njen dopisnik je iz bolnišnici Al Aksa poročal o petih truplih, blizu katerih so ležali trije tuji potni listi.

Organizacija World Central Kitchen, ki sodeluje pri dostavah pošiljk s hrano in humanitarno pomočjo v oblegano palestinsko enklavo, je ob tem incident označila za tragedijo in ponovno poudarila, da humanitarni delavci in civilisti nikoli ne smejo biti tarča tovrstnih napadov.

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi so bili ubiti državljani Združenega kraljestva, Poljske in Avstralije, četrtega ubitega humanitarnega delavca pa še niso identificirali. Smrt avstralskega državljana je že potrdil tudi premier Anthony Albanese, poroča AFP.

Na incident so se odzvale tudi oblasti v ZDA. "Globoko smo zaskrbljeni zaradi napada, v katerem so bili v Gazi ubiti humanitarni delavci World Central Kitchen," je v objavi na omrežju X sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bele hiše Adrienne Watson.

"Humanitarne delavce je treba zaščititi, ko dostavljajo nujno potrebno pomoč, zato Izrael pozivamo, naj hitro razišče, kaj se je zgodilo," je dodala. Izraelska vojska je po navedbah AFP sporočila, da "izvaja temeljit pregled na najvišji ravni, da bi pojasnila okoliščine tega tragičnega dogodka".

Izrael bo upošteval ameriške pomisleke glede napada na Rafo

Ameriški sogovorniki so Izraelcem v ponedeljek med virtualnim posvetovanjem tako imenovane strateške posvetovalne skupine izrazili zaskrbljenost glede različnih smeri ukrepanja v Rafi, izraelski sogovorniki pa so se strinjali, da bodo ameriške pomisleke upoštevali na naslednjem pogovoru skupine prihodnji teden, je včeraj sporočila Bela hiša.

Sporočilo Bele hiše še navaja, da obe strani delita isti cilj - poraz Hamasa v Gazi, čeprav pa so Američani izrazili zaskrbljenost glede Rafe, ki jo Izrael namerava napasti, čeprav je polna palestinskih beguncev.

Posvetovanja so bila načrtovana med obiskom izraelske delegacije v Washingtonu pred tednom dni, vendar pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu obisk preklical, ker so ZDA v Varnostnem svetu ZN z vzdržanim glasom omogočile sprejeti resolucijo, ki zahteva takojšnje premirje v Gazi v času muslimanskega svetega meseca ramazan.

Ameriški predsednik Joe Biden skupaj s člani svoje vlade izraža nasprotovanjem načrtovani invaziji na Rafo, kamor se je zateklo 1,3 milijona palestinskih civilistov iz drugih delov Gaze. Netanjahu vztraja pri ofenzivi z namenom uničenja pripadnikov Hamasa po napadu na Izrael 7. oktobra lani.

Posvetovanj sta se z ameriške strani udeležila svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan in državni sekretar Antony Blinken, z izraelske pa svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi in minister za strateške zadeve Ron Dermer. Sodelovali so tudi razni eksperti in višji uradniki obeh vlad, dodaja Bela hiša, ki je posvetovanja opredelila kot konstruktivna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija