PUTIN ZA MIR, AMERIČANI PA NE: To so bili njegovi predlogi, ki pa so propadli

Svet

ZDA so po stikih med posredniki zavrnile predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina za premirje v Ukrajini, da bi zamrznili vojno, so za Reuters dejali trije ruski viri, seznanjeni s pogovori. Putin naj bi predlagal zamrznitev konflikta na obstoječih linijah in naj ne bi bil pripravljen odstopiti katerega koli dela ukrajinskega ozemlja pod nadzorom Rusije.

Ruski viri so dejali, da je ruski predsednik Vladimir Putin leta 2023 prek posrednikov, tudi prek bližnjevzhodnih arabskih partneric Rusije in drugih, pošiljal signale Washingtonu, da je pripravljen na razmislek o premirju v Ukrajini.

Tako naj bi predlagal zamrznitev konflikta na obstoječih linijah in naj ne bi bil pripravljen odstopiti katerega koli dela ukrajinskega ozemlja pod nadzorom Rusije, a predlog naj bi predstavljal, kot so to videli nekateri v Kremlju, najboljšo pot do nekakšnega miru.

Višji ruski vir je dejal, da "stiki z Američani niso privedli do ničesar", drugi ruski vir pa je povedal, da so Američani prek posrednikov dejali Moskvi, da ne bodo razpravljali o morebitnem premirju brez udeležbe Ukrajine, zato so ti stiki propadli. Tretji vir je dejal, da Američani niso želeli izvajati pritiska na Ukrajino.

Posredniki naj bi se sešli v Turčiji konec lanskega leta, na pobudo Rusije.

Ameriški vir je medtem zanikal, da so potekali stiki med ZDA in Rusijo, in zatrdil, da se Washington ne bi spuščal v pogovore, ki ne bi vključevali Ukrajine. 

Ideja ruske pobude je bila, da bi svetovalec Bele hiše za državno varnost Jake Sullivan govoril s Putinovim svetovalcem za zunanje zadeve Jurijem Ušakovom, s katerim bi se dogovorila o naslednjih korakih. A v telefonskem pogovoru januarja naj bi Sullivan Ušakovu dejal, da je Washington pripravljen na pogovore o drugih vidikih odnosa, a da o premirju ne bodo razpravljali brez Ukrajine.

"Američani niso verjeli, da je bil Putin iskren glede premirja, a je bil in je. Pripravljen je na pogovor o premirju. Obenem pa je Putin tudi pripravljen na boj, dokler bo potrebno. In Rusija se lahko bori, dokler bo potrebno," je dejal ruski vir. Viri so še dejali, da Kremelj zdaj ne vidi smisla v dodatnih stikih z ZDA glede tega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .02. 2024 ob  15: 25
ZDA niso nikoli za mir