"40 DNI TERORJA": V Trstu obeležili osvoboditev izpod jugoslovanske okupacije

Trst

V Trstu so slovesno obeležili Dan osvoboditve izpod jugoslovanske okupacije. Praznovanje, ki je bilo ustanovljeno s sklepom občinskega sveta leta 2020, se je začelo z dvigom zastave na Piazza dell'Unità d'Italia, kjer so različni oddelki policije korakali pred predstavniki najvišjih mestnih oblasti. Slovesnost se je nadaljevala v dvorani mestnega sveta. 

V Trstu so slovesno obeležili dan, ko so pred 79 leti čete IX. korpusa Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije, potem ko so 1. maja zasedle Trst in razglasile njegovo priključitev k Jugoslaviji, na podlagi dogovora 12. junija zapustile mesto. Zato na ta dan od leta 2020 v Trstu praznujejo "Dan osvoboditve Trsta", kar so obeležili tudi letos s slovesnostjo v dvorani mestnega sveta. Po poročanju agencije ANSA so bili prisotni tudi predstavniki domoljubnih in vojaških organov ter združenj.

Po besedah podžupanje Serena Tonel praznujejo "datum, ko so Titove partizanske čete po 40 dneh terorja zapustile Trst in s tem končno prinesle zadnje poglavje grozot druge svetovne vojne". Jugoslovanska okupacija je "ostala v negativnem spominu po dogodkih, ki so se zgodili, neupravičenih aretacijah, pobojih, deportacijah s strani politične policije, s tisoči mrtvih in izginulih".

Po mnenju regionalnega svetnika Pierpaola Robertija, "če bi se grozodejstva, storjena med Titovo okupacijo, nadaljevala, bi mestu zadali smrtno rano". Regionalni svetnik Fabio Scoccimarro pa je poudaril, da s praznovanjem tega datuma potrjujejo "zgodovinsko resnico, nasprotujemo vsakemu poskusu revizionizma in ponavljamo vrednote svobode, pravičnosti in demokracije"

Praznovanje se je nadaljevalo v Parco della Rimembranza s polaganjem venca na spominsko ploščo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  15 .06. 2024 ob  15: 00
kokodek: 6286 žrtev fašizma v RS od 06.04.1941 do 08.09.1943 (www.druzina.si/knjiga/fasizem-in-slovenci). V foibah so našli med 11.000 do 20.000 žrtev, sa mo v Bazovici okoli 500 kubičnih metrov (pol kubičnega kilometra) teles. Sicer se ne ve čigave so zagotovo, ampak številka je zastrašujoča. Komunizem je v zelo kratkem obdobju storil bistveno več zločinov in grozot kot fašizem. To upam, da je jasno vakemu, ki ima IQ nad številko svoje obutve. In ja komunsiti SO fašisti. Ponosni nasledniki pa še večji. ZLOČINCI! HLAPCI!
kokodek |  14 .06. 2024 ob  15: 15
novodobni fascioti vsako let dodajo nekaj tisoč mrtvih, zločinov fašistične Italije pa se sploh ne spomnijo
Pjero Panin |  14 .06. 2024 ob  06: 37
Trzacani so takrat dobro sluzli.Na meji so bile kolone vsak vikend.
Zdej ki nobeden vec ne hodi praznujejo praznik obesajo zastavo.
Musolini je hotu nazaj rimski imperij
hribi |  13 .06. 2024 ob  12: 45
Še dobro da so poraženci v vojni, torej fašisti dobili Trst nazaj. Sicer bi morali kavbojke in kavo švercati iz Udin ali Venecije.