600.000 EVROV ZA PARTICIPATIVNI PRORAČUN V NOVI GORICI: Sodelujejo lahko tudi mladoletni

Slovenija

Mestna občina Nova Gorica začenja postopke za pripravo participativnega proračuna v letošnjem in prihodnjem letu. Projektne predloge občanov bodo zbirali med 15. marcem in 15. aprilom. Za predloge občanov bodo do leta 2026 namenili 600.000 tisoč evrov.

Med 14. in 25. marcem bodo pripravili tudi pet zborov v različnih krajih občine, kjer bodo občani lahko povprašali ali ustno predlagali svoje projekte. Občane vabijo na srečanja v Čepovanu, Grgarskih Ravnah, Šempasu, Novi Gorici in Dornberku. Celotno občino so razdelili na pet območij, vsakemu bo namenjena določena vsota denarja za uresničitev izbranih projektov.

V novogoriški občini izpostavljajo tri glavna področja, kjer pričakujejo predloge občanov. To so razvoj podeželja, trajnostne vsebine in mladi, je na današnji novinarski konferenci povedal novogoriški župan Samo Turel.

"Želimo si, da bi bili projekti trajnostno naravnani. Urbanemu središču občine bo tokrat namenjenih nekoliko manj sredstev, skupno 112.000 evrov, saj lahko za projekte na tem območju pridobimo sredstva iz programa celostnih teritorialnih naložb (CTN). Zato jih več namenjamo krajevnim skupnostim. Tako bodo imeli na štirih območjih na podeželju na razpolago vsak po 122.000 evrov, 110.000 evrov za splošne projekte in 12.000 evrov za mlade," je še pojasnil župan.

Pri oblikovanju projektov bodo morali predlagatelji upoštevati nekaj pomembnih zahtev, je povedala koordinatorka participativnega proračuna na novogoriški občini Nika Testen. Posamezen projekt mora biti v vrednosti med 2000 in 20.000 evrov, izvajati se bo moral na enem izmed oblikovanih območij novogoriške občine, pomembno pa je tudi, da bo projekt izvedljiv na zemljiščih v občinski lasti. Projekte mladih lahko predlagajo zgolj občani med 15. in 29. letom starosti s stalnim ali začasnim prebivališčem na območju celotne Mestne občine Nova Gorica.

"Pomembno je tudi, da predlog ni že uvrščen v proračun mestne občine ali posameznih krajevnih skupnosti," je pojasnila Testen.

Projekte morajo predlagatelji prijaviti na pripravljenem obrazcu na spletni strani ali fizično. Prav tako bo mogoče tudi glasovati na spletu, glasovanje pa bo potekalo med 1. in 15. junijem. Glasovali bodo lahko tudi mladi, ki so že dopolnili 15 let.

Letak s predstavitvijo participativnega proračuna novogoriške mestne občine bodo v prihodnjih dneh prejela vsa gospodinjstva v mestni občini. Podrobnejša predstavitev bo v prihodnjem tednu objavljena tudi na spletni strani mestne občine.

Zadnji participativni proračun je novogoriška občina izvedla v prejšnjem mandatu, med letoma 2020 in 2022. Za projekte je bilo namenjenih 500.000 evrov, skupno pa so izvedli 29 projektov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija