ADVENTNI KOLEDAR ZA VAŠE ZDRAVJE: Majhne, a odlične spremembe življenjskega sloga

Trendi

Letošnje odštevanje do božiča se ne razlikuje od katerega koli drugega, zato si namesto materialnega darila s tem posebnim adventnim koledarjem podarite dobro zdravje, piše na portalu Daily Mail. Vsak dan v vašem življenju obstaja preprost, a znanstveno utemeljen pristop, ki bi lahko spremenil vaše zdravje na boljše, piše Libby Galvin. Redno si podarite nekaj, za kar si boste večno hvaležni. Podarite si največje bogastvo  zdravje. Preverite, katere so majhne, a odlične spremembe življenjskega sloga, ki ugodno vplivajo na vaše generalno počutje.

Za nekaj časa ugasnite gretje

Če doma znižate temperaturo le za nekaj stopinj, lahko povečate zalogo zdrave rjave telesne maščobe. To maščobo najdete v majhnih količinah okoli ramen, hrbtenice in organov. Aktivira se, ko vas zebe in proizvaja toploto za vzdrževanje telesne temperature. Posledično izboljšan metabolizem razgrajuje krvni sladkor in kuri odvečno belo maščevje, shranjeno v vaših tkivih, ki je povezana z boleznijo. Študija iz leta 2014, objavljena v reviji Diabetes, je pokazala, da je znižanje sobne temperature s 24 stopinj Celzija na 19 stopinj Celzija čez noč dovolj, da se po mesecu dni pojavi več rjave maščobe, ki pospeši metabolizem. Učinek je reverzibilen, zato naj bo to početje trajna sprememba.

Pojdite zgodaj spat

Malo daljši spanec bi lahko pripomogel k zdravju srčno-žilnega sistema, zakaj torej ne bi šli spat pol ure prej kot običajno. Študija, izvedena na American College of Cardiology, je pokazala, da je spanec, krajši od šestih ur, povezan z večjim tveganjem za srčne bolezni in aterosklerozo, zamašitev arterij, ki je lahko smrtno nevarna. To je verjetno zato, ker pomanjkanje spanja pomeni, da vitalni procesi, pomembni za obnovo telesa, ne potekajo na ustrezen način. Boljši spanec izboljša razpoloženje in koncentracijo, zmanjša vnetje in krepi imunost.

Začnite z "digitalnim razstrupljanjem"

Vzemite si uro časa brez elektronskih zaslonov (vključno s telefoni, tabličnimi računalniki in televizorji) vsak dan, od danes naprej. Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki več časa preživijo pred ekrani, bolj podvrženi depresiji. Druga teorija je, da družbena omrežja spodbujajo primerjanje z drugimi ljudmi in vam na ta način lahko poslabšajo kakovost življenja.

Napišite praznične voščilnice

Osamljenost ni slaba samo za vaše duševno in čustveno zdravje, ampak tudi za fizično zdravje, je pokazala nedavna študija, narejena na univerzi v Britanski Kolumbiji. Ugotovili so, da imajo ženske, ki se redko družijo, visok krvni tlak. Domneva se, da je to zato, ker je osamljenost oblika stresa in odziv telesa na stres zviša krvni tlak. Zato od zdaj naprej poskušajte stopiti v stik z več ljudmi, ne glede na to, ali gre za starega prijatelja, s katerim se želite ponovno povezati, ali novega soseda. Začnite tako, da na svoj seznam prazničnih voščilnic dodate nekaj novih imen.

Kolesarite

Preživite 15 minut dnevno na kolesu, da izboljšate svoj spomin. Nedavna študija univerze v Ženevi je namreč pokazala, da samo 15 minut intenzivnega kolesarjenja (v poštev pride tudi sobno kolo) izboljša spomin. Raziskovalci so celo predlagali, da bi takšna dejavnost lahko pomagala odpraviti izgubo spomina, ki bi lahko bila predhodnica Alzheimerjeve bolezni. Če nimate kolesa, bi morala imeti vsaka intenzivna vadba, ki pospeši vaš srčni utrip, enak/podoben učinek, pravijo raziskovalci.

Darujte kri

Kmalu prihajajo prazniki, zato se v letu 2021 prijavite na krvodajalstvo. To lahko dejansko dobro vpliva tako na vaše zdravje kot na zdravje osebe, ki prejme vašo kri. Glede na študije lahko darovanje zmanjša tveganje za srčni napad in nekatere vrste raka. Domneva se, da ima tak učinek, ker znižuje raven železa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija