AKTUALNA VLADA NA ŠE ZADNJO REDNO SEJO: Gibanje Svoboda, SD in Levica v potrjevanje koalicijske pogodbe

Slovenija

Aktualna vlada se bo danes na Brdu pri Kranju ob 11. uri sestala na zadnji redni seji. Za petek je namreč sklicana ustanovna seja DZ, po kateri bo aktualna vlada do nastopa nove opravljala zgolj tekoče posle. Na zadnji redni seji bodo med drugim obravnavali predlog spremembe uredbe o upravnem poslovanju. Medtem pa se na drugi strani sestavlja nova vlada. 

Na seji bo aktualna vlada obravnavala predlog spremembe uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini, predlog spremembe uredbe o upravnem poslovanju, predlog izvrševanja ustanoviteljskih obveznosti v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj, predloge vladne komisije vlade za administrativne zadeve in imenovanja ter se seznanila z informacijo o sklenjenih mednarodnih aktih z Rusijo.

Vladi Janeza Janše bo s petkovo ustanovno sejo devetega sklica DZ prenehal mandat, do imenovanja nove pa bo opravljala tekoče posle. V tem času mora dosedanja vlada poskrbeti za nemoteno delovanje države, sprejemala pa naj bi le nujne odločitve.

Pred organi strank koalicijskega trojčka potrjevanje koalicijske pogodbe

Gibanje Svoboda, SD in Levica so v sredo uskladile programski del koalicijske pogodbe, pred podpisom pa jo morajo potrditi še organi strank. Izvršni odbor in svet stranke Gibanje Svoboda bosta predvidoma na to temo zasedala že danes, v prihodnjih dneh pa tudi svet stranke Levica. V SD bodo o vstopu v vlado odločali na konferenci 19. maja.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec želijo vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali že do konca tedna.

V sredo so sicer prvaki bodočih koalicijskih partneric dokončno uskladili programski del koalicijske pogodbe in razdelili ministrske funkcije med strankami. Fajonova bo prevzela vodenje ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Mesec pa vodenje ministrstva za solidarno prihodnost. Oba bosta podpredsednika vlade, prav tako se to mesto obeta kandidatu za zdravstvenega ministra Danijelu Bešiču Loredanu.

SD bodo sicer v novi vladi pripadli štirje resorji, Levici trije, preostale bodo vodili ministri iz kvote največje koalicijske stranke, torej Gibanja Svoboda.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

Vstop v koalicijo in samo koalicijsko pogodbo morajo sicer potrditi še organi posameznih strank. O tem naj bi danes tekla razprava na izvršnem odboru in svetu stranke Gibanje Svoboda, najverjetneje pa tudi o še nezasedenih ministrskih položajih iz kvote stranke. V vseh treh strankah imajo namreč še nekaj imen nedorečenih. V Gibanju Svoboda sta to resorja za digitalno preobrazbo in kmetijstvo, v SD resor za regionalni razvoj in kohezijo, v Levici pa resorja za delo, družino in socialne zadeve ter za kulturo.

Svet Levice naj bi sicer predvidoma do konca tedna obravnaval koalicijsko pogodbo in vstop stranke v vladno koalicijo, najkasneje v začetku prihodnjega tedna naj bi bila znana tudi imena kandidatov za še nezasedene ministrske stolčke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija