ALI BO VLADA UKREPALA ZARADI NARAŠČAJOČIH CEN? Morda se bo odločila za reguliranje marž pri kurilnem olju

Slovenija

Vlada bo danes razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov, je po poročanju Radia Slovenija včeraj v Kopru povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ali in kako bo ukrepala zaradi naraščajočih cen, ni mogel povedati, dejal pa je, da se bo mogoče odločila za reguliranje marž pri kurilnem olju.

Minister Počivalšek je v okviru pogovora o načrtu za okrevanje in odpornost na Primorski gospodarski zbornici omenil, da bo vlada med drugim razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov. Ukrepi so pripravljeni, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. A če bo treba, bodo storili tudi to, je poročal Radio Slovenija.

Minister je poudaril, da država na energetskem področju ne bo podpirala špekulantov; če bo treba, bo pomagala domačim ljudem in podjetjem. V tej luči je okrcal tudi EU in njena prizadevanja za znižanje trošarin. "Mogoče bomo jutri (v sredo, op. a.) celo regulirali cene marž pri kurilnem olju," je po poročanju radia povedal minister.

Počivalšek je v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ glede vpliva liberalizacije cen naftnih derivatov na sedanjo rast cen dejal, da so liberalizirali samo marže, ki na ceno vplivajo v šestih do sedmih odstotkih, razlog za sedanji dvig cen pa da je v podražitvi nafte na svetovnih trgih, kar na drobnoprodajno ceno vpliva v 40 odstotkih.

Ministrstvo spremlja maržno politiko naftnih distributerjev, je dejal in dodal, da se bo vlada po analizi marž naftnih trgovcev odločila, ali bo marže znova začasno regulirala, ne more pa si privoščiti vplivati na cene naftnih derivatov in tudi nima vzvodov za to.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  20 .10. 2021 ob  13: 17
Nič ne bo ukrepala, ker pojma nima kako stvari v praksi delujejo. Me prav zanima, kdaj so zadnjič za svoj denar takali avto.

Najbolj idiotski pa je bil predlog Vrtova in Janše, naj zamenjamo dobavitelja elektrike. Zelo dolgoročna rešitev.