ALI JE PAPEŽ RES POZVAL UKRAJINO H KAPITULACIJI? Zelenski ostro zavrnil možnost pogajanj z Rusi (VIDEO)

Svet

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ostro zavrnil izjave papeža Frančiška, ki je pozval k pogajanjem z Rusijo za končanje vojne v Ukrajini. Papeževe besede so mnogi razumeli kot enostranski poziv Kijevu in celo kot poziv h kapitulaciji. V Moskvi pa menijo, da je bil papežev poziv namenjen Zahodu, naj opusti ambicije, da bi porazil Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ostro zavrnil izjave papeža Frančiška, ki je pozval k pogajanjem z Rusijo za končanje vojne v Ukrajini. Papeževe besede so mnogi razumeli kot enostranski poziv Kijevu in celo kot poziv h kapitulaciji. V Moskvi pa menijo, da je bil papežev poziv namenjen Zahodu, naj opusti ambicije, da bi porazil Rusijo.

Papež Frančišek je s svojimi izjavami poskrbel za razburjenje v Kijevu in naletel na neodobravanje med zahodnimi zavezniki, potem ko je v sobotnem intervjuju za švicarsko televizijo dejal, da je treba "imeti pogum dvigniti belo zastavo in se pogajati".

"Cerkev bi morala biti med ljudmi. In ne dva in pol tisoč kilometrov stran, nekje, virtualno posredovati med nekom, ki hoče živeti, in nekom, ki te hoče uničiti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v nedeljo dejal Zelenski v svojem rednem video nagovoru. "Ko je rusko zlo 24. februarja (2022) začelo to vojno, so se vsi Ukrajinci postavili v bran. Kristjani, muslimani, Judje - vsi," je še dejal Zelenski in se zahvalil vsem ukrajinskim duhovnikom, ki so na prvi bojni črti in podpirajo vojake.

Our Defense Forces consist of many elements. Many brigades and units. And everyone who serves at the front, everyone who defends the state from Russian saboteurs and terror, everyone who performs combat missions deserves gratitude and respect. Russian murderers and torturers are not moving further into Europe only because they are being held back by Ukrainians with weapons in their hands and under the blue and yellow flag. In Ukraine, there were many once-white walls of houses and churches that are now scorched and ruined by Russian shells. And this speaks very eloquently about who has to stop for the war to end. Anyone who protects life and people fulfills the most honorable possible mission amid such an inhuman invasion. And we must fully protect life in our home. And I thank everyone who supports our defense, Ukrainian defenders. When the Russian evil started this war on February 24, all Ukrainians stood up for defense. Christians, Muslims, Jews – everyone. I thank every Ukrainian chaplain who is with the army, in the Defense Forces. They are on the frontline, protecting life and humanity, supporting with prayer, conversation, and deeds. This is what the church is – it is together with people, not two and a half thousand kilometers away somewhere, virtually mediating between someone who wants to live and someone who wants to destroy you. I thank everyone who is doing everything in Ukraine and with Ukraine to save lives, I thank everyone who is helping and who is really with us through actions and prayers.

Posted by Володимир Зеленський on Nedjelja, 10. mart 2024.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je bila tako kot nekateri njeni zahodni kolegi kritična do papeževega poziva. Na nemški televiziji ARD je v nedeljo dejala, da ne razume njegovega stališča. "Mislim, da nekatere stvari lahko razumeš le, če jih vidiš sam," je dodala Baerbockova.

V Moskvi medtem ocenjujejo, da so papeževe izjave v resnici poziv zahodnim zaveznikom, naj priznajo, da jim je spodletelo. "Po mojem mnenju papež Zahod poziva, naj opusti svoje ambicije in prizna, da se je motil," je za italijansko tiskovno agencijo Ansa v nedeljo dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Zahod po njenih besedah izrablja Ukrajino v svojih ambicijah, da bi oslabil Rusijo. "Vsak strokovnjak, vsak politik, vsak diplomat danes razume, da so razmere v Ukrajini v slepi ulici," je še dejala Zaharova in zatrdila, da Rusija nikoli ni odstopila od pogajanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  11 .03. 2024 ob  21: 21
-1
ajde popi pokliči putaneskota in reči mu da bo najmočnejši na svetu če neha s specialno vojno operacijo v ukrajini !? da nebi slučajno !
vseved |  11 .03. 2024 ob  15: 45
Seveda vojnim dobičkarjem z von der Lajdro ni v interesu končanje vojne.
Martin Kacur |  11 .03. 2024 ob  12: 39
17
Ta Zelenski je še hujši norec kot Putin. Bpli njega za Ukrajino. Glaven je denar, ki fa uspešno kanalizira.