PAPEŽ POZVAL K DIPLOMATSKI REŠITVI VOJNE V UKRAJINI: "Gre za pogum, da države ne pripelješ do samomora"

Svet

Papež Frančišek je v soboto pozval strani v vojni v Ukrajini, naj zbereta pogum za pogajanja in naj to storita, preden se stvari še poslabšajo. Gre za papežev poziv k diplomatski rešitvi v iskanju  miru. Kljub temu so bili v Kijevu kritični in zatrdili, da se ne bodo predali.

"Menim, da so najmočnejši tisti, ki vidijo situacijo, razmišljajo o ljudeh in imajo pogum, da zavihtijo belo zastavo in se pogajajo," je dejal papaž Frančišek v intervjuju za švicarsko televizijo RTS, ki je bil po navedbah Vatikana posnet v začetku februarja. "Beseda pogajanja je pogumna beseda. Ko vidiš, da si poražen, da se stvari niso izšle, je treba imeti pogum za pogajanja," je dodal v odgovoru na vprašanje glede stanja v Ukrajini, pri čemer sicer ni poimensko navedel nobene od vpletenih strani.

"Naj vas ne bo sram pogajati se, preden se stvari poslabšajo," je še sporočil v pogovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. Ko je govoril na splošno o konfliktih, tudi o vojni v Gazi, je dodal, da pogajanja niso nikoli predaja. "Gre za pogum, da države ne pripelješ do samomora," je zatrdil.

Tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni je pozneje zavrnil nekatere interpretacije, da je papež dejansko pozval k predaji Ukrajine. Kot je dejal, je Frančišek uporabil izraz bela zastava, da bi nakazal na "ustavitev sovražnosti, prekinitev ognja, doseženo s pogumom za pogajanja". Ponovil je papežev poziv k diplomatski rešitvi v iskanju pravičnega in trajnega miru.

V Kijevu so bili kljub temu do papeževih izjav danes zelo kritični. "Naša zastava je rumena in modra. To je zastava, za katero živimo, umremo in zmagamo. Nikoli ne bomo dvignili nobene druge zastave," je na družbenih medijih zapisal zunanji minister Dmitro Kuleba

"Najmočnejši je tisti, ki se v bitku med dobrim in zlim postavi na stran dobrega, namesto da poskuša oboje izenačiti in to poimenovati pogajanja," je še zapisal ukrajinski zunanji minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  11 .03. 2024 ob  03: 17
Najmočnejši je tisti, ki se v bitku med dobrim in zlim postavi na stran dobrega, namesto da poskuša oboje izenačiti in to poimenovati pogajanja," je še zapisal ukrajinski zunanji minister.

Pa naj se ta gospod minister postavi na bojno linijo in demostrira bitko proti zlu
vseved |  10 .03. 2024 ob  23: 18
Ma kaj ne more nobeden odstranit tega blaznega Zelenskega?