Ali v McDonald'sovih hamburgerjih ponujajo živalske "ostanke"?

Jamie Oliver je eden od najbolj prepoznavnih kuharjev na svetu, ki slovi po svojih hitrih, okusnih in preprostih receptih. Pravi, da z veseljem uživa tudi hamburgerje, vendar vedno želi vedeti, kaj je in kakšno je poreklo njegove hrane. Nedavno se je spravil nad svetovno verigo hitre prehrane McDonald's, ki naj bi po njegovem mnenju ponujala to, kar sicer za ljudi ni užitno. Preverili smo, ali podobno ponujajo tudi v koprski restavraciji.

Če gre verjeti britanskim medijem, naj bi Oliver dosegel to, da bo McDonald's moral zamenjati svoje recepte, potem ko je obelodanil, kaj vse je zmleto v meso za hamburgerje. Čeprav se je o domnevno spornih metodah pri pripravi hrane v omenjeni verigi restavracij s hitro prehrano že dolga leta na veliko "šušlja", se le redki dejansko spustijo v potankosti in raziščejo morebitne nepravilnosti in prevare. Prav tega se je lotil sloviti kuhar, ki je pravi, da McDonald's ne uporablja le mesa, ampak v meso za hamburgerje meša tudi drobovino, ostanke maščob in notranjih organov goveda, ki za človeka sicer niso užitni.


Da je zadeva malce bolj "sprejemljiva", vse skupaj dobesedno operejo v amonijevem hidroksidu, sicer bi bili organi lahko precej škodljivi, najbolj nevarni predvsem za povzročitev salmonele. S tem pridobijo večjo količino mesa za manj denarja. Čista ekonomska poteza, vendar brez skrbi za zdravje oziroma za to, kaj jemo, je prepričan Oliver. (Postopek je prikazan v videoposnetku). Številni znanstveniki so že potrdili, da je takšno ravnanje izjemno škodljivo zdravju, saj se ljudem servirajo neužitni deli goveda, ki so povrh vsega še prepojeni s kemikalijami. 

Tovrstnega mesa v Kopru ne uporabljajo

Zanimalo nas je, ali podobna priprava hamburgerjev poteka tudi v Sloveniji, vendar iz McDonald'sa odgovarjajo, da ni tako. To naj bi se dogajalo le oziroma predvsem na ameriškem trgu. "Vsi McDonald'sovi sendviči z govejim mesom so narejeni iz 100-odstotnih govejih zrezkov iz kakovostnih kosov mesa sprednje četrti in flama brez kakršnih koli dodatkov, barvil in konzervansov. Meso se pripravlja na žaru, brez dodatne maščobe in na koncu je začinjeno samo s soljo in poprom," nam je pojasnil Tomaž Erjavec iz družbe McDonald's Slovenija. 

Tomaž Erjavec z Lucienne Lončina

Dejal je tudi, da točno poznajo poreklo mesa, saj uporabljajo sistem sledljivosti "od polja do mize". To prihaja iz Evropske unije, sodelujejo tudi s slovenskimi rejci. "Vsi dobavitelji živilskih izdelkov za McDonald'sove restavracije uporabljajo najboljše surovine, ki jih natančno in nenehno nadzirajo. Preden pa se mesni izdelek znajde na prodajnem pultu McDonald'sove restavracije, mora prestati več kot 40 kontrolnih točk, na katerih preverjajo njegovo kakovost," je še dodal Erjavec.

V koprskem McDonald'su so sicer od odprtja postregli 740.000 gostov, zaenkrat pa poslujejo skladno s pričakovanji. Naj spomnimo, pred leti je v Kopru že bil McDonald's, a je kot eden zelo redkih precej kmalu tudi zaprl svoja vrata.

Deli novico:

brko |  19 .12. 2013 ob  21: 20
flam kaj ti sploh veš kaj je flam??
itak |  19 .12. 2013 ob  14: 36
ponujajo živalske ostanke....ali so nemara rastlinski?
Umetna hrana - 2 |  19 .12. 2013 ob  11: 30
Kaj ni boljše en lep pjat pršuta in parmezana, če ima na škorji malo mufice je ta pravi!
Umetna hrana |  19 .12. 2013 ob  11: 28
če v Mcdonaldsu pravijo, da je vse tako naravno zakaj ima vse okus po plastiki?
Sploh ni razlike med hambugerjem, krompirjem in solato vse ima isti okus - PLASTIKA!
PLJESKAVICA JE ZAKON |  18 .12. 2013 ob  18: 15
Vse ostalo so Ameriške škovace!
#*"$!? |  18 .12. 2013 ob  14: 12
Brez skrbi. Mcdonaldsove pljeske so po večini 85-95% narejene iz soje (gensko spremenjene). Meso se zmelje, namoči v amonijak - da pobije vse, ko pride iz amonijaka je čudne barve, zato se doda barvilo. Primeša se sojin sir (tofu), začimbe in ojačevalce okusa, ki dajo okus govedine. Recept pa je tašen, da ima pljeska točno tolko kcal kot piše na škatli, narejen tako, da se pod nobenim pogojem ne moreš zastrupit, tudi če je hrana stara več dni oz. tednov in tako, da ne povroča prebavnih motenj v kombinaciji z krompirjem (gensko spremenjenim) in gazirano pijačo. Vse je tako premišljeno, da je profit čimvečji, cena surovin in priprave čim manjša in brez dodatnih komplikacij, kot recimo tožba zaradi zastrupitve. Vse to je dokazano z kliničnimi testi, ki so jih izvajale neodvisne organizacije, ki naj nebi bile pod vplivom mekdonaldsa, monstanta in podobnih - vse je na netu, sam strica gugla prašaš.

Verjetno je kdo od vas gledal "supersizeme" in "food inc."? no, večina stvari, ki je tam povedanih je čista resnica, vsaj naj bi bila. Plejska oz. celoten bigmac pa res ne splesni niti po enem letu v najlon vrečki na soncu- sem sprobal sam.
Burger King |  17 .12. 2013 ob  21: 09
Burger King pa najbrž ne počne teh packarij? Ali pa je Jamie dobil eno majhno sponzorsko nagradico?!?
Bljak... |  17 .12. 2013 ob  20: 54
Od mene ne bodo živeli...je pa parkirišče pri Supernovi2 polno, od kar je tam McShit...pa tudi njihovih smeti je tam polno...
ŠKIFO  |  17 .12. 2013 ob  20: 24
MEK = ŠKIFO
Ameriška jota |  17 .12. 2013 ob  17: 53
Delajo porcije za vrabce, porabiš 15 erjo in pole doma si moren sčuhat še eno pašto
flam |  17 .12. 2013 ob  17: 20
ja in kaj flam je kao ful kakovostno meso? ;D
trdo ko kamen pa se 50/50 meso/mascoba.. svasta
baroso |  17 .12. 2013 ob  16: 44
in kaj ste pričakovali? Da bodo pri mcdonaldsu rekli ja, res je, uporabljamo tudi drobovino in drugo, ker je na ta način manj stroškov in več zaslužimo.. halo.. ta članek je bolj PR prikriti članek kot karkoli drugega.. v glavnem, v mcdonaldsu sem enkrat kupil pomfri in sladoled pa še to tri leta nazaj in to je to
1