Amerika ne bo preganjala novinarja, povezanega s Snowdnom

Svet

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je izjavil, da pravosodne oblasti ne nameravajo kazensko preganjati novinarja, ki je omogočil objavo informacij o spornem programu nadzora in vohunjenja, ki ga po svetu izvajajo ZDA. Dokumente o ravnanju ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA) je novinarjem predal njen nekdanji sodelavec Edward Snowden.

Ameriški novinar Glenn Greenwald je na podlagi zaupnih dokumentov, ki jih je prejel od Snowdna, napisal več novinarskih prispevkov o spornem nadzoru telefonskih in spletnih komunikacij, ki ga tako doma kot po svetu izvaja NSA. To razkritje je sprožilo val ogorčenja, saj naj bi Američani vohunili celo za nekaterimi svetovnimi voditelji, med drugim za nemško kanclerko Angelo Merkel.

Kot je v pogovoru za petkovo izdajo ameriškega časnika Washington Post zatrdil Holder, ameriško pravosodno ministrstvo ne bo preganjalo nobenega novinarja, ki opravlja resnično novinarsko delo. Sam se ne strinja s tem, kar je Greenwald storil, prav tako pa je zavrnil, da bi šlo pri Greenwaldovem pisanju za zagovorniško novinarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Greenwald, ki deluje v Braziliji, je v odzivu Holderjeve izjave pozdravil, a obenem izrazil zadržanost, saj se boji, da bi ga v primeru vrnitve v ZDA prijeli in ga kazensko preganjali. Kot pozitiven korak je označil navedbe Holderja, ki je hkrati tudi generalni državni tožilec, da novinarstvo ni in ne bi smelo biti zločin v ZDA.

Ameriške oblasti si po Holderjevih besedah še naprej prizadevajo, da bi se Snowden, ki trenutno biva v Rusiji, vrnil v ZDA, kjer bi mu sodili zaradi razkritja zaupnih dokumentov o ameriških programih nadzora. Snowden se je pred pregonom ameriških oblasti zatekel v Rusijo, kjer biva od junija letos, ruske oblasti pa so mu podelile začasen politični azil.

Kot je še pojasnil Holder, z ruskimi oblastmi potekajo pogovori glede izročitve Snowdna, vendar Moskva "zaenkrat" ni odprta za možnost, da bi žvižgača izročila ZDA.