Snowden pripravljen pričati

Nekateri nemški poslanci so ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna pozvali, naj pride v Berlin in predloži dokaze o ameriškem prisluškovanju, ki je doletelo tudi kanclerko Angelo Merkel. A njegov odvetnik Anatolij Kučerena je danes zatrdil, da je potovanje v Nemčijo za Snowdna nemogoče, zato se bo z nemškimi tožilci morebiti sestal kar v Rusiji.

Nemška javna televizija ARD je sicer v četrtek poročala, da se je nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) sestal s poslancem nemških Zelenih Hans-Christianom Ströbelom na tajni lokaciji v Rusiji skupaj z dvema novinarjema.

"Dokazal je, da ve veliko. Načeloma je pripravljen pomagati razčistiti zadeve glede prisluškovanja," je Ströbele povedal za ARD in dodal, da je Snowden izrazil pripravljenost, da o zadevi priča v Nemčiji ali Rusiji.

A Snowden ne bo mogel odpotovati v Nemčijo, kjer bi ga tožilci izprašali o ameriškem prisluškovanju nemškim oblastem, lahko pa bi se z njimi pogovoril v Rusiji, je danes dejal Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena.

"Snowden ne bo šel v Nemčijo. To je namreč nemogoče, saj nima pravice, da prečka rusko mejo," je Kučerena povedal za moskovski radio Eho. "V okviru mednarodnih dogovorov pa lahko Snowden priča v Rusiji, a o tem se bodo morale odločiti nemške oblasti," je dodal.

V primeru potovanja v Nemčijo bi Snowden izgubil status azilanta, ki mu ga je Rusija odobrila avgusta, ameriške zaveznice pa bi ga lahko predale ZDA. Ruska tiskovna agencija Interfax je danes poročala, da bi lahko nemško tožilstvo v Rusijo poslalo svoje predstavnike ali pa Snowdnu poslalo pisna vprašanja.

Nemška vlada je medtem izrazila pripravljenost na pogovore med Snowdnom in nemškimi predstavniki. "Našli bomo možnost, da se Snowden, če je na to pripravljen, pogovori z nemškimi predstavniki," je danes v Berlinu povedal nemški notranji minister Hans-Peter Friedrich. Če je Snowden pripravljen predložiti informacije, "smo jih pripravljeni poslušati", je še poudaril.

Nemška vlada je danes še sporočila, da ni bila seznanjena s srečanjem Snowdna z opozicijskim poslancem Ströbelom.

Medijsko poročanje, ki je bilo osnovano na podatkih Snowdna o prisluškovanju NSA milijonom Evropejcev, pa tudi več svetovnim voditeljem, med njimi tudi Merklovi, je sprožilo ogorčenje v Nemčiji in po vsej Evropi.