AVSTRALEC PODRL SVETOVNI REKORD: Surfal 40 ur in s podvigom zbral več kot 200.000 evrov (VIDEO)

Svet

Avstralec Blake Johnston je včeraj podrl svetovni rekord v najdaljšem surfanju oziroma deskanju na vodi. 40-letnik je 40 ur prebijal valove in se izogibal rojem meduz, preden se je vrnil na obalo plaže Cronulla v Sydneyju. V sklopu kampanje ozaveščanja o duševnem zdravju je s podvigom zbral več kot 200.000 evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Blake Johnston (na prvi fotografiji desno)

S tem je Johnston podrl prejšnji rekord 30 ur in 11 minut, ki ga je postavil Južnoafričan Josh Enslin, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Še vedno moram opraviti svoje delo. Rekel sem 40 (ur), tako da bom šel in se potrudil," je dejal rekorder, potem ko je presegel 30-urni mejnik. "Res sem precej utrujen, vendar se bomo prebili skozi," je dodal, preden se je vrnil v vodo, ki je dom številnim vrstam morskih psov.

Med postavljanjem rekorda je Johnston prešel več kot 700 valov in na koncu surfal več kot 40 ur. Začel je v četrtek ob enih zjutraj, končal pa v petek okoli 17.00 po lokalnem oziroma ob 6.00 po srednjeevropskem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za osvetlitev morja je uporabil velike reflektorje. V skladu s pravili je enkrat na kratko zapustil ocean, da si je s kapljicami pomiril oči, se okrepčal in se namazal s kremo za sončenje. Zdravniki so mu takrat tudi izmerili srčni utrip in krvni pritisk. S podvigom je namreč tvegal slepoto, okužbo ušes, dehidracijo, podhladitev, napad morskega psa in ožig meduze, soočal pa se je tudi s pomanjkanjem spanca, navaja britanski BBC.

Johnston je sprva nameraval denar za fundacijo Chumpy Pullin in dobrodelne organizacije za duševno zdravja zbrati s tekom na 1000 kilometrov, vendar se je odločil za deskanje na vodi, ko je videl, da je prejšnji rekord trajal "le" nekaj več kot 30 ur.

"S svojimi pustolovščinami se potiskam do skrajnih meja, da bi samemu sebi dokazal, da sem vreden in da lahko preživim težke čase, in takrat se naučim lekcije," je dejal še pred poskusom. "Vsak si zasluži, da se počuti odlično," pa je dodal glede kampanje zbiranja denarja.

Avstralcu je uspelo na koncu zbrati več kot 330.000 avstralskih dolarjev oziroma več kot 200.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija