AVSTRIJA BO PODALJŠALA NADZOR NA MEJI S SLOVENIJO: Ji bo sledila tudi Italija?

Slovenija

Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala še za šest mesecev, je danes napovedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji. 

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je danes v spremstvu deželnega glavarja avstrijske Štajerske Christopherja Drexlerja obiskal mejni prehod Špilje (Spielfeld), da bi se seznanil z aktualnimi razmerami in izzivi na področju migracij, v ospredju obiska pa je bilo tudi sodelovanje s slovenskimi organi. Ob tem je naznanil, da namerava Avstrija nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče z 12. majem, podaljšati še za šest mesecev.

"Ta mejni prehod kot noben drug ponazarja, kako pomembno je, da strogo in dosledno ukrepamo proti nezakonitemu tihotapljenju ljudi," je dejal Karner, ki je poudaril pomen nadzora meje v boju proti nezakonitim migracijam. Kot je ob tem še pojasnil, Avstrija nadzoruje svoje meje s Slovenijo, Češko, Slovaško in Madžarsko. Ukrepi in povečan pritisk pri nadzoru dajejo učinek in da se tihotapci že izogibajo Avstriji, je poudaril.

Gerhard Karner

Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje. Zadnje podaljšanje je v veljavi od 12. novembra lani. Odločitev je Dunaj utemeljil med drugim z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU in trgovino z ljudmi.

Zaradi povečanja obsega nezakonitih migracij in boja proti tihotapljenju ljudi je v zadnjih letih več držav članic EU uvedlo začasne mejne kontrole s sosednjimi državami, med njimi tudi Italija na meji s Slovenijo. Slovenska vlada pa je oktobra lani uvedla začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je decembra podaljšala še za šest mesecev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .04. 2024 ob  10: 56
-3
Je Avstrija uvedla kontrolo tudi na meji z Mađarsko?