BALKONSKI SOLARNI PANELI V JEDRU AFERE: Državna sekretarka Tina Seršen tone vse globje

Slovenija

Državna sekretarka Tina Seršen se je znašla v središču afere, potem ko je bilo razkrito, da je sodelovala pri pripravi predpisov, ki omogočajo postavitev balkonskih solarnih panelov, te pa v državi namešča le eno podjetje. Gre za podjetje Energen, d.o.o., ki je v lasti njenega svaka Marka Seršena.

Tina Seršen

Marko Seršen je za revijo Reporter potrdil, da je njegovo podjetje edino v državi, ki v celoti postavlja balkonske solarne panele v skladu z zakonodajo, po njegovem pa naj bilo "zgolj naključje", da je žena njegovega brata državna sekretarka, ki je "pisala ta pravilnik". Nato je svoje izjave spremenil – podobne komponente naj bi tržila tudi druga podjetja.

Obtožbe je zanikala tudi državna sekretarka Tina Seršen; po njenih besedah naj bi bilo mogoče te panele kupiti tudi pri drugih slovenskih podjetjih ter na spletnih straneh. V svoji obrambi je dodala, da so bile tehnične smernice izdane že v času ministrovanja bivšega ministra Andreja Vizjaka, vse skupaj pa naj bi bile "lažne novice". Seršenovo je vzel v bran tudi minister Bojan Kumer.

Andrej Vizjak in Bojan Kumer

Vendar prihajajo na dan novi dokazi, ki postavljajo državno sekretarko na laž. Na spletni strani časnika Finance je objavljen promocijski članek podjetja Energen z dne 12. januar 2023, ki je nastal mesec dni po sprejetju pravilnika te vlade in ki demantira Seršenovo. Iz članka je razvidno, da je ministrstvo spremenilo tehnične pogoje tako, da ustrezajo podjetju, prav tako je razvidno, da se je 1. februarja 2023 začela prodaja balkonskih elektrarn in da so jih slovenskemu trgu ponudili prav v Energenu.

Marko Seršen

"Na ministrstvu za infrastrukturo so tik pred novim letom izdali pravilnik, v katerem so določili tehnične zahteve za priključitev in delovanje balkonske fotovoltaike oziroma, kot so jih imenovali v pravilniku, vtične naprave za proizvodnjo električne energije. Tako so vzpostavili pogoje za postavitev takšnih naprav tudi pri nas. Prodaja balkonskih sončnih elektrarn se začne februarja, naprave bodo kupcem na voljo sredi februarja," je napovedal direktor Energena Marko Seršen.

Ta informacija je torej postavila pod vprašaj nepristranskost državne sekretarke. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali je šlo pri ravnanju državne sekretarje Tine Seršen za korupcijo in ali bodo njeno vlogo preiskali ustrezni organi. Po preverbah Reporterja je Energen, d.o.o., verjetno edini, ki v skladu z veljavnim pravilnikom, ki je nastal pod Tino Seršen, ki prodaja balkonsko fotovoltaiko v celoti, zaradi česar ima na trgu prednost in verjetno tudi finančne koristi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  20 .06. 2023 ob  15: 25
12
Korito je vedno isto, prasci in ...prasice pa se menjavajo!