PODROBNOSTI DANAŠNJE BALONARSKE NESREČE: Eden sopotnik ima hude poškodbe glave in prsnega koša

Kronika

V današnji balonarski nesreči na Ljubljanskem barju so se poškodovale štiri osebe, od tega trije državljani Belgije in državljan Slovenije. Poškodovance so s kraja nesreče odpeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center, njihovo življenje pa za zdaj ni ogroženo.

Do nesreče je po doslej zbranih podatkih policije prišlo okoli 10. ure na območju med Škofljico in Igom. Dva balona sta poletela iz okolice Bistre na enourni polet in sta imela tudi namen pristati na Ljubljanskem barju. Pri pristanku enega od balonov, v katerem je bilo šest oseb - pet belgijskih in en slovenski državljan - se je pripetila nesreča, ko je balon s košaro trčil v travnik, je danes v izjavi za medije v Ljubljani povedal predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana Tomaž Tomaževic.

Poškodovale so se štiri osebe: 55-letni državljan Belgije, ki je bil pilot zrakoplova, 28- in 54-letni potnici ter 67-letni slovenski državljan, ki je bil pomožni pilot. Vse poškodovane so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Poškodovane v nesreči so obravnavali v UKC Ljubljana, od tega so tri hospitalizirali, enega izmed poškodovancev pa so že odpustili, je v današnji izjavi za medije v Ljubljani pojasnil nadzorni travmatolog Franc Štefanič. Kot je še navedel, je najtežje poškodbe utrpel eden od moških sopotnikov, ki ga obravnavajo kot politravmo, saj je utrpel poškodbe glave in prsnega koša, ter ga bodo zato tudi sprejeli na intenzivni oddelek bolnišnice.

Preostala dva ponesrečenca pa sta utrpela poškodbo hrbtenice, eden izmed njiju tudi resnejšo poškodbo vretenca. Pri slednjem se bodo zdravniki še odločili, ali bo potreben operativni poseg, je še dejal Štefanič.

Vodja izmene na reševalni postaji UKC LJ Robert Sabol, ki je kot prvi reševalec posredoval na kraju nesreče, pa je pojasnil, da so bili sprva obveščenih o šestih poškodovanih na kraju nesreče, zato so aktivirali tudi načrt za velike nesreče, a so ga kasneje ob prihodu na sam kraj in pregledu stanja preklicali. Po besedah Sabola, ki je sicer posredoval tudi v balonarski nesreči leta 2012, pa je bila tokratna nesreča bistveno manjših razsežnosti.

Drugi balon, v katerem so bile tri osebe, je varno pristal na območju predvidenega pristanka, je povedal Tomaževic.

Na kraju nesreče je po njegovih besedah posredovalo več reševalnih ekip, med drugim tudi helikopterska medicinska pomoč, gasilci so poskrbeli za to, da ni prišlo do požara ali eksplozije.

Vzrok za nesrečo še ni znan. Kriminalisti so opravili ogled, sedaj pa nadaljujejo z intenzivno kriminalistično preiskavo vseh okoliščin dogodka. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo v Ljubljani, je dejal Tomaževic.

Belgijski državljani so danes prišli v Slovenijo z balonarsko opremo z namenom, da bi opravili balonarski polet, je še povedal predstavnik policije.

Do hujše balonarske nesreče je v Sloveniji sicer prišlo leta 2012, prav tako na Barju, ob tem pa je balon tudi zagorel. V nesreči je umrlo šest ljudi. Balon je takrat vzletel kljub nestanovitnemu vremenu in napovedi neviht.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija