BI MORALI S TEM POSKUSITI TUDI PRI NAS? Z novim šolskim letom pri naših sosedih poskusni projekt celodnevne šole

Svet

Hrvaška bo v letošnjem šolskem letu, ki se bo začelo 4. septembra, začela izvajati poskusni projekt celodnevne šole na 64 osnovnih šolah. Enajst jih bo za posodobitev svojih prostorov oz. izvedbo projekta dobilo po več kot 400.000 evrov, preostale med 150.000 in 400.000 evri, piše hrvaški časnik Jutarnji list.

Šole za štiriletno poskusno izvedbo projekta je hrvaško ministrstvo za izobraževanje izbralo pred tremi meseci. Izbranim šolam je namenilo sredstva za prilagoditev prostorov in izvedbo projekta, finančne spodbude za izvajanje programa pa bodo prejeli tudi učitelji.

Posodobitve šol bodo zajemale novo opremo, prenovo kuhinj, kabinetov za učitelje, prostore za čas odmora, didaktično opremo in podobno, ponekod pa tudi kombije za prevoz hrane in učencev.

Kot so v času izbire šol napovedovali na ministrstvu za izobraževanje, naj bi vsaka izbrana šola prejela povprečno 300.000 evrov za adaptacijo in izvedbo projekta. Po podpisu sporazumov z izbrani šolami se je izkazalo, da je razpon sredstev od okoli 150.000 do več kot 500.000 evrov na šolo, piše Jutarnji list.

Zneske, ki bodo višji od 400.000 evrov, bo prejelo 11 šol. Največ, 538.100 evrov, bo dobila osnovna šola Novi Marof, kar je za časnik potrdil ravnatelj šole Anđelko Bošnjak. Osnovno šolo Novi Marof sestavlja šest zgradb, ena matična, štiri področne in ena glasbena šola. Skupno imajo 703 učencev.

"Najprej bomo vložili sredstva v izboljšanje pouka, kupili najsodobnejšo informacijsko opremo, opremili kabinete za biologijo, kemijo in fiziko, nato uredili kuhinje, nabavili nove naprave, zagotovili novo jedilnico, kotiček za učence, kupili pa bomo tudi kombi za prevoz učencev iz področnih šol v matično šolo na obšolske dejavnosti," je pojasnil ravnatelj. Dodal je, da sredstva nameravajo porabiti postopoma v naslednjih štirih letih.

Obvezni del pouka, ki se nanaša na učenje in predavanja, bo na šolah, vključenih v projekt celodnevne šole, trajal do 14. ure. Na željo učencev ali staršev ga bodo lahko podaljšali. Od 15. ure dalje bo sledil del z obšolskimi dejavnostmi.

V sklopu celodnevne šole bodo uvedli tudi nove predmete in večje število ur pri posameznih predmetih, na primer pri hrvaškem jeziku, matematiki in predmetih, povezanih z umetnostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  27 .08. 2023 ob  17: 13
vse živo si zmišljijejo,samo da bi nam prevzgojili otroke v sodobne sužnje za državno korist
Stric iz ozadja |  26 .08. 2023 ob  08: 16
Otroke vam ugrabljajo in iz njih delajo volilne bebce in podpornike LGBT in podobnih bedarij ter indoktrinirajo z "EU in globožidovskimi, NWO,WEF... agendami. In nočejo, da jih vzgajate vi, ker mogoče tudi lahko razmišljajo drugače. Takemu sistemu in takemu kot ga imamo pri nas se je treba upreti na vse mogoče načine!
Pjero Panin |  26 .08. 2023 ob  02: 32
Ma mene bolj fascinira kako se da v drugih drzavah nekaj zmenit