BO KOPRČAN NASTOPIL NA OLIMPIJSKIH KVALIFIKACIJAH? Znano, kako poteka Čančarjeva rehabilitacija

Slovenija

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec je v pogovoru za časnik Delo dejal, da se rehabilitacija reprezentanta Vlatka Čančarja po poškodbi kolena lani poleti odvija zelo dobro. Tako upa, da bosta v olimpijskih kvalifikacijah lahko nastopila oba slovenska člana lige NBA.

Sodelovanje tako prvega zvezdnika Luke Dončića kot tudi Čančarja bi bilo izjemno pomembno v lovu za drugi zaporedni olimpijski nastop. Dončić je že potrdil, da bo na voljo reprezentanci, če bo zdrav, vprašanje pa je glede Čančarja, ki okreva po strgani križni vezi na pripravah za lansko svetovno prvenstvo.

Čančar ne skriva velike želje, da bi bil na voljo Sloveniji za kvalifikacijski turnir v Pireju v začetku julija, je za Delo dejal Erjavec: "Na odločitev pa bomo morali počakati, čeprav njegova rehabilitacija zelo dobro poteka."

Po besedah prvega človeka KZS bi bila uvrstitev na igre v Pariz nova priložnost za dokazovanje trenutne generacije: "Zelo bi privoščil fantom, da bi se jim še enkrat uresničila želja, saj so v Tokiu doživeli nepopolne OI ob številnih omejitvah. Za nameček so že čutili srebrne kolajne okoli vratov, a so se domov vrnili praznih rok."

Erjavec je sicer izjemno zadovoljen s februarskima predstavama v kvalifikacijah za EP 2025. V odsotnosti igralcev iz NBA je blestel Klemen Prepelič, tudi drugi pa so navdušili Erjavca. "V kvalifikacijah za SP 2019 smo bili nebogljeni, če nismo mogli računati na adute iz lige NBA in evrolige, zdaj nismo," je pristavil.

Kot je še ocenil je izkazano zaupanje upravičil tudi selektor Aleksdander Sekulić. Kot je poudaril, po SP ni bilo nikakršnega dvoma o podaljšanju sodelovanja s Sekulićem. O ugibanjih o menjavah na klopi pa je ocenil, da "smo Slovenci malo posebni. Zavedamo se pomena kontinuiranega dela, a bi vseeno nenehno menjavali trenerje."

Ob tem je izpostavil dolge mandate selektorjev na klopeh Francije in Španije in dodal: "Sekulić je postal naš selektor novembra 2020. Poudariti pa moram, da je bil njegov položaj trden tudi pred lanskim SP. Iskali smo le možnost, da bi vključili v strokovni štab še Igorja Kokoškova. Žal se nam želja ni uresničila, saj je junija postal pomočnik glavnega trenerja Atlante."

Po desetih letih na čelu KZS Erjavec ocenjuje, da je zveza še vedno v dobri kondiciji, četudi so bile vmes nekatere težave. "Toda uspelo nam je zagotoviti finančno stabilnost. V minulem desetletju smo več kot podvojili letni proračun zveze z 2,8 milijona evrov na 6,3 milijona, nimamo pa preglavic, kam z denarjem, saj so se povečali tudi naši stroški," je povedal in izpostavil cene letalskih kart in hotelov, ki so se v tem času več kot podvojile.

Erjavec se je dotaknil tudi neuspeha ženske reprezentance na domačem EP lani, pri čemer je izpostavil, da rezultati ženske vrste presegajo razpoložljiv bazen igralk. "Krog košarkaric se je zdaj malo razširil, večja je tudi priljubljenost tekmovanj, in če je to posledica domačega EP, je prav, da smo ga priredili."

Dodal je, da je selektor ženske reprezentance Georgios Dikaiulakos ostal selektor, ker so "me reprezentantke tako prosile, saj gre za vrhunskega strokovnjaka, s kakršnim še niso sodelovale". Ob tem je napovedal, da KZS še vedno išče možnost za vključitev naturalizirane igralke v reprezentanco.

Hkrati je potrdil željo, da bi Slovenija gostila kakšno izmed skupin EP 2029. Kot je napovedal za Delo, bo zveza začela pogovore z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter mestno občino Ljubljana glede možnosti organizacije. "Prav nič ne bi bilo narobe, če bi bilo EP spet pri nas."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija