BODO SINDIKALNE CENTRALE ESS POZVALE K DEMONSTRACIJAM? Zaenkrat se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta

Slovenija

Sindikalne centrale se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Za to so se odločile zaradi "sistematičnega kršenja pravil o delovanju ESS s strani vlade", so pojasnile in napovedale, da bodo o razlogih za umik spregovorile na petkovi novinarski konferenci.

Reprezentativne sindikalne centrale so že dlje časa opozarjale, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da je vlada socialne partnerje zgolj informirala, niso pa pa bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Sindikati so že konec marca sporočili, da se pojavljajo razmišljanja o začasnem izstopu iz ESS.

Po pisanju Večera naj bi sodu nezadovoljstva dno izbilo dejstvo, da predlog sprememb davčne zakonodaje sploh ni prišel na mizo ESS. Zato se bodo predstavniki sindikalnih central danes odločali, kako ukrepati. Kot še piše časnik, naj v času predsedovanja Slovenije Svetu EU ne bi želeli biti fasada socialnega partnerstva, če je jasno, da je socialni dialog tako rekoč mrtev in se ignorira interese zaposlenih.

Pred sestankom predstavniki central niso želeli napovedovati nadaljnjih potez. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Večera naj bi vodje central med drugim odločali o obstrukciji ESS zaradi vladnega ponavljajočega kršenja pravil delovanja sveta in nižanja ravni socialnega dialoga, pa tudi o tem, ali bodo članstvo pozvali k demonstracijam.

ESS je tristranski organ socialnih partnerjev in vlade, ustanovljen zato, da obravnava vprašanja in ukrepe, povezane z ekonomsko in socialno politiko, in druga vprašanja, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja partnerjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .05. 2021 ob  15: 52
davčna reforma navadnim državljanom daje bonbonček, bogatim cekine, državo pa siromaši !!!!