BOMBE NA SODIŠČU NISO NAŠLI, SOJENJE SE BLIŽA KONCU: Kadivca odpeljali v Ljubljano, preko videokonference ni želel sodelovati

Koper

Po dopoldanski evakuaciji stavbe sodišča v Kopru sta tožilstvo in obramba danes popoldne dobila priložnost za zaključne besede v postopku zoper domnevne ugrabitelje kasneje umorjenega Danijela Božića. Tožilstvo je predlagalo 10 let zaporne kazni za Klemna Kadivca, devet in pol za Bojana Stanojevića ter dve leti in 10 mesecev za Dragana Čikojevića.

Policisti v sodni stavbi niso našli eksplozivnega sredstva, o katerem jih je nekdo lažno obvestil. Sodnica je zato čez štiri ure spet povabila stranke v dvorano.

Obtoženega Kadivca so sicer takoj po prekinitvi odpeljali nazaj v pripor v Ljubljano. V nadaljevanju so z zavodom za prestajanje kazni vzpostavili video povezavo. Kadivec je zatrdil, da na videokonferenci ni prisoten, ker zanjo ni dal soglasja, in da samo sedi v prostoru, kamor so ga prepeljali. Zato ni želel podati zaključnega zagovora. Sodnica je sklenila, da mu to omogoči na naslednjem naroku, čez teden dni, ali pred tem v pisni obliki.

Državna tožilka Tamara Pahor je v svojem zaključnem govoru pojasnjevala, kaj naj bi se dogajalo 15. novembra 2019, ko je Božić pripeljal svojega prijatelja Žarka Tešanovića in Kadivca iz Ljubljane v Ankaran. Z drugim avtomobilom so se tja pripeljali Stanojević, Klemnov brat Blaž Kadivec in še dva moška. Pred ankaransko lekarno sta Kadivec in Stanojević fizično napadla Tešanovića. To so opazili ljudje v bližini in poklicali policijo. Policisti so Kadivca in Stanojevića prijeli, medtem pa so sostorilci odpeljal Božića na Okroglo pri Naklem, kjer živi Čikojević. Dva tedna zatem so v bližini odkrili posmrtne ostanke ugrabljenega.

Po mnenju tožilstva je bila akcija načrtovana. Člani t. i. Kavaškega klana, med njimi Kadivec, naj bi za ugrabitev in umor Božića v Črni Gori najeli Stanojevića in še dva moška.

Motiv za dejanje naj bi bilo maščevanje po tistem, ko je iz hiše Čikojevića izginila velika količina droge, ki naj bi jo tam hranil Kadivec.

Zagovornik Kadivca Dejan Marković in zagovornik Stanojevića Branko Gvozdić sta se odpovedala zaključnim besedam. Po Markovićevih besedah naj bi bil "postopek nepošten, klientu pa so bile kršene številne pravice". Izpostavil je, da obramba ni imela dostopa do podatkov, ki jih je policija pridobila v drugem postopku, v katerem preverjajo iste dogodke. Gre za preiskavo kasnejšega umora Božića, v zvezi s katerim poteka postopek v Ljubljani.

Zagovornica Dragana Čikojevića Klementina Fincinger je zatrdila, da ne obstaja zadostna gotovost za izrek obsodilne sodbe njenemu varovancu. Po njenih besedah ni dokazano, da bi dal na razpolago prostor za izvrševanje kaznivih dejanj, niti to, da se se je s kom povezoval v hudodelsko združbo.

Zatrdila je, da je Višje sodišče v Kopru leta 2019 zapisalo, da prisotnost vozil na dvorišču pred Čikojevićevim bivališčem ne naredi kroga indicev, na podlagi katerega bi bilo mogoče izraziti utemeljen sum kaznivega dejanja. Po njenih besedah so vse "samo insinuacije in hipoteze", zato je predlagala oprostilno sodbo.

Stanojević in Čikojević tudi danes nista bila navzoča. Stanojevića ni bilo na sodišče, odkar so ga aprila morali izpustiti iz pripora. Kljub temu je njegov zagovornik Gvozdić zatrdil, da bi danes prišel podati zagovor, če bi vedel, da namerava sodnica zaključiti glavno obravnavo. Hkrati je predložil potrdilo bolnišnice v Cetinju v Črni Gori, da je Stanojević do konca meseca upravičeno odsoten.

Že pred zaključnimi govori je Gvozdić danes zahteval tudi izločitev podatkov iz GPS naprav iz dokaznega gradiva. Skliceval se je na zakon o varstvu osebnih podatkov. Dejal je, da bi morali biti obdolženci seznanjeni o prisotnosti takšnih naprav v avtomobilih, ki so jih najeli. Izločil bi tudi podatke o tem, kdaj so obdolženci prehajali državno mejo, saj po njegovem mnenju policija takšnih podatkov ne sme hraniti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija