BRANKO SIMONOVIČ VPLETEN V NOVO AFERO: Ni mu jasno, kaj KPK tokrat sploh preučuje

Izola

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela prijavo, da je gradbeni zakon, ki ga bo DZ obravnaval na novembrski seji, pripravljala odvetniška pisarna Neffat, ki v črnograditeljski zgodbi zastopa tudi poslanca DeSUS Branka Simonoviča. Ta bo, če bo zakon sprejet, lahko legaliziral svojo črno gradnjo v Semedeli nad Koprom.

Kot je v petek poročala POP TV, je ministrstvo za okolje in prostor pisanje predloga gradbenega zakona prepustilo odvetniški pisarni Neffat, ki sicer zastopa tudi Simonoviča. Minister Andrej Vizjak naj bi namreč razpustil službo za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva in je že pripravljala obstoječi gradbeni zakon, za pripravo sprememb gradbene zakonodaje pa je podpisal pogodbo z odvetniško pisarno Neffat, ki jo vodi odvetnik Domen Neffat.

Omenjena odvetniška družba po navedbah POP TV naj ne bi imela referenc s področja gradbene in prostorske zakonodaje. Pogodba je vredna dobrih 19.000 evrov. Odvetnike so na ministrstvu našli in k sodelovanju povabili sami, kar je za POP TV potrdil tudi Vizjak.

Spremembe gradbenega zakona omogočajo legalizacijo tako imenovanih črnih gradenj, ki so bile zgrajene do konca aprila 2004. S tem bi lahko svojo črno gradnjo v Semedeli nad Koprom legaliziral tudi Simonovič, ki jo je, kot je pred časom poročala TV Slovenija, dograjeval od leta 1997 naprej.

Simoničeva 'črna gradnja' nad Koprom.

TV Slovenija je sicer pred časom poročala tudi o domnevno sumljivi diplomi Simonoviča, zaradi česar je ta novinarko televizije prijavil na novinarsko častno razsodišče, in sicer prav prek odvetniške pisarne Neffat, ki je pripravljala gradbeni zakon. Okoljsko ministrstvo pred podpisom pogodbe z omenjeno odvetniško pisarno za pripravo gradbenega zakona sicer ni preverjalo, ali gre pri tem za konflikt interesov, saj bi na to morala opozoriti odvetniška družba, so za POP TV navedli na ministrstvu.

O zadevi je že seznanjena KPK, ki je prejela prijavo v tej zadevi, so navedli na komisiji. Dodali so, da bodo prijavo obravnavali v predhodnem preizkusu, "v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave".

Simonovič je medtem za POP TV potrdil, da je res najel odvetniško pisarno Neffat, in dodal, da pa ni vedel, da je ta sodelovala pri pripravi gradbenega zakona. "Tega podatka, kdo je pisal zakon, nimamo pri nobenem zakonu. To so neke floskule in namigovanja, ki so res nedopustna," je poudaril.

Za POP TV se je odzvala tudi odvetniška pisarna Neffat. Na vprašanje o očitkih, da so spremembe zakona pisane na kožo poslancu Simonoviču, ki so ga že zastopali, so dejali, da bodo v prvi vrsti zaščitili svojo stranko in da jih pri tem obvezujeta zakon o odvetništvu in kodeks odvetniške poklicne etike.

Simonoviču ni jasno, kaj KPK preučuje

Branko Simonovič je za naš portal povedal, da ne razume preučevanja povezave pripravljalcev novega gradbenega zakona z njim s strani KPK. "To mi res ni logično," pravi in dodaja "tako kot vsak državljan, ki potrebuje pravno pomoč, se pač za to dogovoriš z nekim odvetnikom. Kaj dela ta odvetnik, s kom in za koga dela, pa se nisem nikoli spraševal".

"Morda je pa prav, da tudi KPK pove svoje, da ne bo dvomov," pravi Simonovič, ki zanika kakršnokoli povezavo s snovalci novega zakona in morebitno korist, ki bi jo pri tem imel.

Z omenjeno odvetniško pisarno naj bi poslanec sodeloval le med letoma 2015 in 2016, "takrat so nekaj urejali za našo stranko", na je povedal in pojasnil, da osebno z njimi ni sodeloval, jih pa pozna in ve, da so "korektni in sposobni".

Simonovič je v zadnjem času pogosto v središču različnih afer, nazadnje se je pisalo o njegovi domnevno 'sumljivi diplomi'. Kot je sam ocenil, je stanje od takrat naprej "nenavadno". "Vzrok medijskega linča, v katerega sem zadnje čase vpleten, je to, da sem v izjavah za javnost dajal prednost sklepom stranke in ne stališčem," meni Simonovič. Ob tem je jasno poudaril tudi, da so poslanci zaščiteni z ustavo po 82. členu, "to pa očitno za nekatere medije ne velja".  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  15 .11. 2021 ob  19: 32
Ma ubogi Branko. Ravno on, ki se celo življenje razdaja. In skrbi najprej za druge.
 |  15 .11. 2021 ob  12: 00
24
piz...ija ma kako je mogel bit ta nosonja direktor hotelov,
takole na prvi pogled se mi zdi res uni pravi kmet..av--ar
fak ludje božji sinovi kaj koga mi voljimoooo in volimo
kokodek |  15 .11. 2021 ob  11: 49
30
zakaj imamo v državni upravi zaposlene strokovnjake, če njihovo delo opravljajo zunanji sodelavci