BRIŠKA IN NOVOGORIŠKA OBČINA MEDSE SPREJELI ŠE AJDOVSKO: Zaživela bo medobčinska uprava

Goriška

Na skupni seji občinskih svetov Ajdovščina, Brda in Nova Gorica so svetniki potrdili ustanovitev skupne medobčinske uprave treh občin. Briška in novogoriška občina sta že prej sodelovali vse od leta 2012, letos pa se jima je pridružila še Občina Ajdovščina. Medobčinska uprava bo začela delovati z začetkom prihodnjega leta.

Občina Ajdovščina bo ob koncu leta izstopila iz medobčinske uprave z občinami Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Vipava in Renče-Vogrsko ter se priključila novi, v ponedeljek ustanovljeni medobčinski upravi z novogoriško in briško občino.

Dosedanjim nalogam, redarski službi in inšpektoratu, bodo v prihodnjem letu dodali še dve skupni službi. To bosta notranja revizijska služba in pravna služba, je ob robu skupne seje povedal ajdovski župan Tadej Beočanin. Za ajdovsko občino bo to pomenilo nižje stroške za financiranje skupnih služb, saj so doslej določene storitve najemali pri zunanjih ponudnikih.

V skupno občinsko upravo bodo prešli zaposleni inšpektorji in redarji iz obstoječe uprave, zaenkrat dodatne zaposlitve niso predvidene. Ajdovska občina bo iz dosedanje skupne medobčinske uprave prevzela dva tamkaj zaposlena in jim prezaposlila v novo medobčinsko upravo. Dogovori glede števila dodatnih zaposlenih pa še potekajo, saj bo dokončna odločitev sprejeta na podlagi izkušenj iz razširitve delovnega časa tudi na popoldanski in čas ob koncih tedna.

Sedež medobčinske uprave novogoriške, briške in ajdovske občine bo v Novi Gorici, do imenovanja novega direktorja pa bo skupno medobčinsko upravo vodila dosedanja vodja, to je trenutno direktorica občinske uprave novogoriške občine Maja Grapulin Vadjunec.

Za delovanje skupne medobčinske uprave bodo imele občine zagotovljeno sofinanciranje države.

"Skupna medobčinska uprava bo prva povezava na področju konkretnih občinskih nalog in prva iniciativa, ki povezuje Vipavsko dolino preko Soče z Brdi. Naš končni cilj je, da se v medobčinsko upravo poveže celotna regija, ki jo združujejo Idrijca, Soča in Vipava," je na skupni seji poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič.

Mestna občina Nova Gorica ima skupaj z Občino Ajdovščina že skupen javni Zavod za turizem ter z njo in v sodelovanju s še tretjo ustanoviteljico, Občino Renče -Vogrsko, ustvarja skupno turistično destinacijo Vipavska dolina.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija