ČRNI REKORD V NEMČIJI, ZAPIRA SE SLOVAŠKA: Cepljeni niso več izjema, za službo se morajo testirati vsi

Svet

Slovaška vlada je danes sprejela odločitev za dvotedensko zaprtje javnega življenja, ki bo začelo veljati v četrtek. Kot je pojasnil podpredsednik slovaške vlade in minister za gospodarstvo Richard Sulik, v nasprotju s prvotnimi načrti ne bo izjem za tiste, ki so že cepljeni proti covidu-19. V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili doslej največ okužb z novim koronavirusom - našteli so jih 66.884. Obenem so za območje celotne države prav danes začeli veljati novi ukrepi za omejitev širjenja virusa, ki jih je minuli teden potrdil zvezni parlament.

"Čez deset dni bomo ocenili ukrep," je napovedal Sulik. Slovaške šole po načrtih vlade ostajajo odprte, vendar je pogoj za prisotnost v šolah redno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Kot je pojasnil Sulik, šole ostajajo odprte po zaslugi njegove stranke Svoboda in solidarnost (SaS), ki je zagrozila, da bo znotraj koalicije uporabila pravico veta. Slovaška strokovna skupina je sicer priporočila zaprtje šol. Iz stranke SaS prihaja tudi slovaški minister za izobraževanje.

Vrata pa bodo po navedbah Sulika zaprli vsi gostinski lokali ter trgovine, razen tistih, ki prodajajo osnovne življenjske dobrine. Od prihodnjega ponedeljka bo poleg tega na Slovaškem obvezno testiranje za vse, ki bodo prihajali na delo. Na Slovaškem s 5,5 milijona prebivalci so danes prvič potrdili več kot 10.000 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni.

Po nizu omejitev v Nemčiji, ki so jih v boju za zajezitev silovitega četrtega vala epidemije doslej sprejele posamezne dežele, prav danes stopajo v veljavo novi ukrepi na ravni celotne države in jih je minuli teden potrdil parlament. Ti med drugim vključujejo obvezno predložitev potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus za uporabo javnega prevoza in na delovnih mestih.

Gre za dodatno omejitev, saj je enako potrdilo že od prej potrebno za vstop v notranje prostore denimo barov, restavracij in nekaterih drugih storitev. Delodajalci naj bi poleg tega zaposlene spodbujali k delu od doma, uslužbenci domov za starejše pa se morajo dnevno testirati na novi koronavirus ne glede na cepilni status.

Nemška obrambna ministrica, ki opravlja tekoče posle Annegret Kramp-Karrenbauer je tudi sprejela odločitev, da se bodo morali pripadniki in pripadnice nemške vojske obvezno cepiti proti covidu-19. Ukrep bo veljal za več kot 180.000 zaposlenih v nemški vojski, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V nemški vojski splošna obveznost cepljenja in drugih preventivnih ukrepov velja od lani. Vojakom, ki tega ne upoštevajo, grozijo disciplinski ukrepi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  25 .11. 2021 ob  08: 21
Jazbec se strinjam..ok, razumem, da se cepijo zato ,ker v to verjamejo in zaupajo ter ker se bojijo virusa (to mislim predvsem na starejše ljudi in ko je takoj že na začetku prvič prišlo cepivo ven) ...ne bom pa nikoli razumela tega ,da se gredo pa cepit zaradi tega ,da lahko obiskujejo vele trgovske centre, gostilne in da se lahko gonijo okoli po dopustih in to po tujih državah...tako da ja.. prav jim je tem ostalim cepilcem..jaz se nisem cepila in sem se prav odločila,ker sem takoj videla da se gre zgolj za farmacevtski zaslužek..
Jazbetz |  24 .11. 2021 ob  21: 35
Ko pomislim, na vse tiste ki so se cepili za svobodo, da ne bi nosili mask, da se ne bi testirali, ampak predvsem da bi bili varni pred okužbo in boleznijo, kakor je bil tudi kao prvotni namen cepiva...