"DAN D" ZA VODJO LEKARNE V VALDOLTRI: Grozi ji 3 leta in pol zapora

Kronika

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo v ponedeljek predvidoma izrekli sodbo drugi skupini v aferi zaradi domnevne korupcije v zdravstvu, kjer se očitkov o nedovoljenem dajanju oz. prejemanju daril branijo podjetje Advanta, vodja lekarne v Valdoltri Nataša Faganeli in prokuristka v podjetju Advanta Jana Šturm.

Začetek dogajanja v aferi sega v december 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. V središču zgodbe se je znašlo podjetje Emporio Medical, za katero tožilstvo meni, da je dajalo darila zdravnikom, ti pa naj bi za protiuslugo še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju.

Veliko število obtoženih je sodišče razdelilo v več skupin, ki jim je sodilo posebej. Na prvostopenjskem sodišču so bili do zdaj vsi spoznani za krive ter obsojeni na zaporne in denarne kazni. V zadnji skupini je bila poleg obtoženih Faganelije in Advante sprva tudi nekdanja komercialistka v Emporiu Medical, ki je bila pozneje prokuristka v podjetju Advanta, Jana Šturm, a so nato postopek zoper njo zaradi njenega slabega zdravstvenega stanja izločili.

Med zaključnimi besedami konec junija je obramba Faganelijeve, ki ji očitajo nedovoljeno prejemanje daril, med drugim podvomila v nepristranskost sojenja in ocenila, da tožilstvu ni uspelo z neposrednimi dokazi dokazati očitkov. Sama Faganelijeva je v zaključni besedi med drugim ponovila, da ni nobenega dokaza, da bi zahtevala nedovoljene nagrade.

Tožilstvo za Faganelijevo sicer predlaga, da jo sodišče spozna za krivo. Tožilec Krumpak je predlagal izrek kazni tri leta in šest mesecev zapora, 40.000 evrov stranske denarne kazni, varnostni ukrep prepovedi opravljanja poklica magistre farmacije za obdobje dveh let ter odvzem protipravno pridobljenega premoženja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija