Danes bodo podelili Fabianijevo nagrado

Nagrado Maksa Fabianija, ki se podeljuje za vrhunske stvaritve na področjih prostorskega ali urbanističnega načrtovanja, bodo danes ob 11. uri podelili na gradu Štanjel. Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Občina Komen in Ustanova Maks Fabiani v sodelovanju z ministrstvom za kulturo nagrado podeljujejo od leta 2006.

Organizatorji prireditve bodo ob podelitvi pripravili tudi spremljevalni kulturni program.

Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije je tisto, ki v Sloveniji predlaga projekte, ki predstavljajo primere najboljše prakse. Društvo tako organizira nacionalno bienalno tekmovanje za Nagrado Maks Fabiani. Projekti, nagrajeni z nagrado ali priznanjem Maks Fabiani, bodo nominirani kot slovenska nacionalna selekcija za evropsko planersko nagrado.

Eden najbolj znanih arhitektov in urbanistov pri nas Maks Fabiani se je rodil v bližnji vasi Kobdilj. Na njegovi rojstni domačiji stoji večstoletna murva, ki je največje drevo te vrste v Sloveniji. Družinska grobnica Fabianijevih se nahaja na pokopališču pri cerkvici svetega Gregorja v Kobdilju.

Maks Fabiani pa ima posebno mesto tudi v Kvadratnem stolpu štanjelskega gradu. V njem je postavljena stalna razstava, ki je nastala kot poklon velikemu Kraševcu, katerega bogata materialna in duhovna zapuščina nas v teh krajih spremlja na vsakem koraku.