DANES O NOVELI ZAKONA O NALEZLJIVIH BOLEZNIH: Ali uvaja obvezno cepljenje?

Slovenija

Odbor DZ za zdravstvo bo na nujni seji obravnaval novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki bi strožje omejila vlado pri vseh ukrepih, ki bi lahko posegali v pravice posameznikov. V nasprotju z nekaterimi zapisi, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih, novela ne uvaja obveznega cepljenja, prav tako ne obveznega nošenja zaščitnih mask v šolah.

Novelo zakona o nalezljivih boleznih so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda). Vsebinski predlog novele so pripravili predstavniki civilne družbe, združeni v Pravno mrežo za varstvo demokracije, tako ministrstvo kot koalicijske poslanske skupine pa v dopolnilih besedila predloga niso bistveno vsebinsko spreminjali, zagotavljajo v koaliciji.

Osnovni namen novele je izvajanje odločbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da zakon iz leta 1995 v nekaterih delih ni skladen z ustavo, so v ponedeljek spomnili v poslanski skupini Svoboda.

Novela zakona po njihovih navedbah v nobenem smislu ne uvaja obveznega cepljenja. Spremembe zakona ne predvidevajo nobenega dodatnega zapiranja šol, ki se jih v prihodnje po zagotovilih predstavnikov vlade tudi ne bo zapiralo, prav tako ne nalagajo obveznosti nošenja mask v šolah. Novela zakona tudi ne uvaja nobenih novih prekrškovnih postopkov ali glob, temveč jih celo črta, so zatrdili vlagatelji.

Predlog novele pa veliko strožje kot do sedaj omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika, ter uvaja institut parlamentarnega nadzora vladnih ukrepov. Bistveno večjo vlogo in odgovornost pa namenja tudi strokovni skupini, v kateri ne bodo le predstavniki medicinske, temveč tudi drugih strok, so še našteli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija