NAMENJENI ŠTIRJE MILIJONI: Delavci Primorja bodo dobili še preostanek prednostnih terjatev

Vipavska dolina

Nekdanji delavci propadlega gradbenega podjetja Primorje bodo v petek prejeli še preostali del prednostnih terjatev, so danes sporočili iz Obalnega sindikata delavcev gradbenih dejavnosti pri KS 90. Za četrto razdelitev so namenjeni štirje milijoni evrov, od česar bo 658.000 evrov še zadržanih za pravde, ki so v teku.

Za četrto poplačilo prednostnih terjatev je namenjenih nekaj več kot štiri milijone evrov. Od tega je 3,13 milijona evrov med drugim za poplačilo plač in odpravnin ter vračilo jamstvenemu skladu in 217.600 evrov za bruto prispevke in dajatve. Preostalih okoli 658.000 evrov bo zadržanih za rezervacijo, ker pravde glede prerekanih terjatev še potekajo.

V stečaju Primorja, ki se je začel leta 2012, je 652 delavcev prijavilo 20,2 milijona evrov terjatev, od tega je bilo priznanih za 16,6 milijona evrov prednostnih terjatev. Kot je povedal izvršni sekretar omenjenega sindikata Damjan Volf, se je med stečajnim postopkom zaradi umikov in poplačil ta znesek znižal na nekaj več kot 16 milijonov evrov.

V sindikatu pričakujejo, da bodo poplačane tudi navadne terjatve

V sindikatu pričakujejo, da bodo delavci dobili poplačane tudi navadne terjatve, ki znašajo okoli 3,6 milijona evrov oz. 26 odstotkov vseh priznanih terjatev. Želijo tudi, da bi nekdanji vodilni kadri, ki pri delitvi stečajne mase prednostnim upnikom dobijo največji del, to razdelili med ostale delavce.

V sindikatu opozarjajo na dolgotrajnost postopkov, saj je za poplačilo prednostnih terjatev v tem razmeroma 'bogatem' stečaju minilo poldrugo leto, in na usodo delavcev v Primorjevih hčerinskih družbah, kjer stečajne mase praktično ni.

Deli novico: