DELAVCI V AGROINDU "PRESENETILI" S STAVKO: Sodišče bo še tretjič odločalo o stečaju

Vipavska dolina

V času primopredaje poslov med ukrajinsko družbo Demiston Holding Limited s sedežem na Cipru in stečajnim upraviteljem Andrejem Perdanom so zaposleni v Agroindu napovedali stavko. Zaposleni so že spomladi zahtevali stečaj vipavske kleti, ki je bila insolventna, plače pa so več mesecev zamujale. Zaradi procesnih napak novogoriškega sodišča, odločala je sodnica Gloria Slavi Velikonja, je višje ljubljansko sodišče stečaj kleti že dvakrat razveljavilo.

Sodnica Gloria Slavi Velikonja tretjič o stečaju vipavskega Agroinda ne bo odločala. Okrožno sodišče v Novi Gorici je primer dodelilo drugemu sodniku. Dogajanje na svojih hrbtih najbolj občutijo zaposleni, ki so se znašli v primežu sodišč, Ukrajincev in negotovosti.

V letu dni so Ukrajinci prišli v Vipavo že tretjič. Tudi na tokratno primopredajo s stečajnim upraviteljem polni obljub in z besedami predsednika uprave Agroinda Olekseja Kharchistova: "Prišli smo z dobrimi nameni, z željo delati, se dogovoriti z ljudmi." Na direktorski mizi ga je čakala napoved stavke.

Kharchistov je bil zgrožen. Kot je povedal, so prišli na informativni ogled in primopredajo. Govoril je s predstavnikom delavcev, ki pa mu niti z besedo ni omenil stavke. Kharchistan pravi, da so hoteli delavcem ponuditi roko, da bi končno začeli delati, a so jim namesto tega za hrbtom izvedli manever.

V svetu delavcev pojasnjujejo, da se razmere od spomladi niso izboljšale, takrat pa so jim Ukrajinci dolgovali tri plače in še vedno jim jih dolgujejo. Ker so bili prevečkrat izigrani, s stavko zahtevajo svoje. Po prvem razveljavljenem stečaju naj bi jim Ukrajinci grozili, da bodo vse odpustili, zato so zdaj preventivno vložili stavkovno napoved.

V Agroindu je zaposlenih 22 ljudi. Ukrajinsko vodstvo mora delavce znova zaposliti, tudi tiste, ki so zaradi majskega stečaja odšli na zavod za zaposlovanje. Kharchistan ima čas priskrbeti denar do 2. novembra, ko je napovedala stavka. 17. novembra bo Demiston Holding Limited ponovno sklical skupščino. Septembrsko skupščino je preklical stečajni upravitelj, a so kljub temu terjatve spremenili v kapital družbe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija