DEMOGRAFSKO OGROŽENO KANINSKO POGORJE: Bovec, Kluže in Rezija stopili skupaj

Posočje

Župani občin Bovec, Kluže (Chiusaforte) in Rezije Valter Mlekuž, Fabrizio Fuccaro in Sergio Chinese so podpisali pismo o nameri o skupnem vzpodbujanju razvoja celotnega območja kaninskega pogorja. Župani z obeh strani slovensko-italijanske meje vidijo izjemne možnosti za celosten trajnostni razvoj tega demografsko ogroženega območja.

Pismo o nameri, ki so ga včeraj podpisali v Klužah, zajema prioritetne smernice za razvoj čezmejnega območja kaninskega pogorja v posamezni občini. V njem občine izražajo "interes, odločenost in pripravljenost za sodelovanje in spodbujanje sistematičnega razvoja tega območja".

Eden glavnih ciljev je obnovitev in razvoj Kanina oziroma tamkajšnjih turističnih zmogljivosti. Kot so pojasnili, je kaninsko pogorje okoljskega, kulturno-zgodovinskega in športno-rekreativnega pomena za Bovec in Zgornje Posočje na slovenski strani ter za Sello Neveo, planino Montaž, Reklansko dolino in Rezijo na italijanski strani.

Kot je dejal bovški župan Mlekuž, je pismo o nameri prvi korak, s katerim želijo pokazati, da sta obe strani zainteresirani za razvoj teh območij. Pred tem so se župani že večkrat sešli in se strinjali, da morajo nekaj skupaj narediti, če želijo v obeh dolinah izboljšati življenje in doseči njun razvoj.

Župan Občine Kluže Fuccaro je ob tem izpostavil dolgo tradicijo povezovanj s slovensko stranjo, predvsem s kaninskim smučiščem.

Deli novico: