DINAMIČNA SPLETNA PREDSTAVITEV: Pri "Misijonarskem zvitku iz Šanghaja" je sodelovala tudi dr. Helena Motoh iz ZRS Koper (FOTO, VIDEO)

Koper

Dinamična spletna predstavitev "Misijonarski zvitek iz Šanghaja" predstavlja enega bolj nenavadnih predmetov iz Pokrajinskega muzeja Celje. Izdelan je bil v drugi polovici 19. stoletja v bližini kitajskega mesta Šanghaj, sestavljajo pa ga trije na svilo nalepljeni lesorezi s katoliško vsebino. Zvitek v značilnem formatu kitajskih slik priča o presenetljivem intelektualnem in umetnostnem stiku med Evropo in Azijo. Pri projektu je sodelovala tudi dr. Helena Motoh iz Centra za sodelovanje s Kitajsko Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper. 

V okviru bližajoče se razstave Kaj počne tukaj samuraj? Vzhodnoazijski predmeti v zbirki Pokrajinskega muzeja Celje je bil zvitek restavriran in nato digitaliziran. Gre namreč za enega od redkih tako dobro ohranjenih tovrstnih izdelkov na svetu.

Spletna predstavitev omogoča, da si uporabnik ogleda in izkusi različne vsebine, povezane s tem izjemnim muzejskim eksponatom. Spozna lahko nenavadno zgodbo delavnic, v katerih je zvitek nastal, in bolje razume zagonetno zgodovino predmeta.

V interaktivnem delu predstavitve si lahko pobliže ogleda tudi motive na lesorezih in izve več o njih. Dinamična spletna predstavitev je nastala v okviru raziskovalnega projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo (št. J7-9429), ki ga izvaja Oddelek za azijske študije FF UL pod vodstvom izr. prof. dr. Nataše Vampelj Suhadolnik v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper.

Pri projektu sodelujejo tudi Narodni muzej Slovenije, Pokrajinski muzej Celje in Pomorski muzej "Sergej Mašera" Piran. Projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Dr. Helena Motoh je pripravila desetminutno video predstavitev misijonarskega zvitka iz Šanghaja, ki je bila del  širše predstavitve raziskovalnega projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji na simpoziju Oddelka za azijske študije 19. marca. Pripravila pa je tudi blog zapis, ki podrobneje predstavlja delavnico Tushanwan in njeno zgodovino.